Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Altena

In het dal van de Lenne in het Sauerland ligt de middelgrote stad Altena, bekend om zijn burcht en zijn ijzerdraad. In 1969 zijn aan de gemeente zeven dorpen rondom de oorspronkelijke stad toegevoegd. Altena met ruim 19.000 inwoners, ligt te midden van weelderige bossen. Altena behoort tot de Märkische Kreis, genoemd naar het oude graafschap Mark. Hoog boven Altena uit torent een van de mooiste burcht van Duitsland, op een rots die de Wulfsegge wordt genoemd. De burcht die ook Altena heet, is nauw met de geschiedenis van de stad verbonden. De imposante verdedigingswerken stammen waarschijnlijk uit het begin van de twaalfde eeuw. De burcht werd gebouwd door de graven van Berg, later ook bekend als de graven van Altena. Over de oorsprong van de nederzetting Altena, evenals de herkomst van zijn naam, is weinig bekend, maar er bestaan wel veel mythen en sagen over. Het burgerrecht werd de inwoners van Altena al in 1367 verleend. In 1609 kwam de burcht in handen van de keurvorst van Brandenburg. In 1807 werd het graafschap tijdelijk Frans, waarna Altena onder Pruisische heerschap kwam.

De schilderachtig gelegen burcht Altena is tegenwoordig een echt oriëntatiepunt voor de stad, niet alleen in letterlijke zin, maar ook op cultureel gebied. De veranderlijke geschiedenis van de verdedigingswerken als onderkomen voor een garnizoen, een armen- en tewerkstellingshuis, een gerechtshof en gevangenis en zelfs een ziekenhuis, zorgt voor een afwisselend beeld. Niet onbelangrijk is ook dat hier in 1912 de allereerste jeugdherberg ter wereld werd gevestigd door Richard Schirrmann. Naast de jeugdherberg – sinds 1935 officieel “Wereldjeugdherberg” – zijn er in dit indrukwekkende bouwwerk twee musea gevestigd. Een over het jeugdherbergwezen en de ander over het oude graafschap Mark van Altena met onder meer een grote verzameling jachtwapens, harnassen, historische wapens en martelwerktuigen. Maar er zijn ook tentoonstellingen over vreedzamere onderwerpen, zoals het boerenleven en de geologie. Uiteraard vindt u ook veel informatie over de industriële geschiedenis van de regio. Een belangrijk onderdeel daarvan is de productie van ijzerdraad in het Märkische Sauerland. Dit heeft dan ook een eigen museum in Altena, het Deutsche Drahtmuseum. In dit museum wordt op fascinerende wijze het verhaal verteld “Van maliënkolder tot supergeleider”, maar ook buiten het museum kunnen bezoekers vaststellen dat het onderwerp metaaldraad ook in het tegenwoordige Altena nog een belangrijke rol speelt.

Andere attracties van Altena zijn er legio. Om te beginnen de Burg Holtzbrinck (Ellernhaus), het oudste burgerhuis in de stad, dat in 1643 voor het eerste in een oorkonde genoemd wordt. Deze burchtachtige woning is nu een tuin-, cultuur- en burgercentrum. Dan dient beslist de stadsgalerie in het huis “Köster-Emden” genoemd te worden, waar afwisselende tentoonstellingen van moderne kunst worden gehouden. Voor de natuurliefhebber mogen de ruim 250 kilometer lange, goed bewegwijzerde wandelpaden niet vergeten worden, zoals de “Sauerland Höhenflug”, de “Drahthandelsweg” of de wandelroute rond het stuwmeer van Fuelbeck. Ook fietsers en kanovaarders komen in Altena goed aan hun trekken. Al deze vakantiegangers hebben een ruime keuze uit de vele hotels, pensions, vakantiehuisjes en bed-and-breakfasts in de verschillende delen van de gemeente Altena.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven