Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bad Westernkotten

Bad Westernkotten is met ruim 4200 inwoners het op één na grootste dorp van de gemeente Erwitte in het Sauerland. Even ten zuiden van Bad Westernkotten ligt de B1, de zogenoemde oude Hellweg die bij Vaals aan de grens begint. Deze verbindt het dorp met de A44. Verder kan Bad Westernkotten vanuit het westen bereikt worden via de A2 en de B55. Het hoogste punt van Bad Westernkotten ligt op 160 meter.

Bad Westernkotten wordt voor het eerst in 976 in een oorkonde vermeld. Het betreft hier een schenking van goederen aan de abdij van Corvey. De naam Westernkotten is ontstaan vanuit het perspectief van Paderborn dat in het oosten ligt, ontstaan. De band met Paderborn is groot, omdat de belangrijkste grondbezitter en zoutwinner in Westernkotten de bisschop van Paderborn was. In Bad Westernkotten zijn archeologische vondsten gedaan van bewoning uit de steentijd, vanaf 8000 jaar voor Chr. Tot in de vijftiende eeuw bestond Westernkotten uit niet meer dan een aantal verspreid liggende boerengehuchten. Ten tijde van de zogenoemde vete van Soest (1444-1449) werden de gehuchten verwoest en de overlevenden vestigden zich bij de zoutbronnen. Rond 1500 legden de bewoners een wal aan om de zoutwinning en het dorp te beschermen. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Westernkotten zwaar gebrandschat en geplunderd. Daarbij decimeerde ook nog de pest van 1635 de bevolking aanzienlijk. Ten slotte werd in 1673 het dorp door troepen uit Brandenburg systematisch in de as gelegd. Pas na de Zevenjarig Oorlog (1756–1763) begon Westernkotten aan een economische opmars in de zoutindustrie. In 1842 werd begonnen met de toepassing van het zoute bronwater voor kuurdoeleinden. Ruim honderd jaar later in 1949 werd de commerciële zoutwinning in Westernkotten gestopt. Hierdoor kreeg Westernkotten nog meer gelegenheid zich als kuuroord te afficheren. In 1958 volgde dan ook de verlening van de begeerde titel “Bad”. Deze viel samen met het 700-jarig bestaan van de kuurzaal in het kuurpark. Sindsdien zijn de kuurmogelijkheden sterk uitgebreid. Naast zoutbaden worden ook modderbaden aangeboden. In 1975 werd Bad Westernkotten door de Duitse overheid als “Heilbad” erkend, maar in dat haar verloor het dorp ook zijn zelfstandigheid door de fusie met Erwitte.

Voor een bezoek aan Bad Westernkotten zijn vooral de kuurgelegenheden aan te bevelen. Maar ook in de omgeving van het dorp zijn er vele recreatiemogelijkheden, zoals wandelen, nordic walking en fietsen. Overnachtingsgelegenheid is er in Bad Westernkotten ook in overvloed in hotels, pension, kamers bij particulieren, vakantiewoningen en een camping voor mobile homes. Ook de inwendige mens is goed verzorgd in het ruime aanbod aan eetgelegenheden, variërend van chique tot eenvoudig.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven