Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bezienswaardigen in het Sauerland

Moois om te zien in Sauerland Het Sauerland is een van de meest geliefde vakantiegebieden in Duitsland. Voor Nederlanders zeer aantrekkelijk, omdat dat het dicht bij Nederland ligt, maar ook omdat het een geheel ander landschappelijk schoon biedt. Het afwisselende middelgebergte met zijn hoge toppen en diepe dalen is in alle jaargetijden heel aantrekkelijk. En door zijn rijke geschiedenis heeft het Sauerland niet alleen landschappelijk veel te bieden, maar ook cultureel. Het Sauerland is lang een industrieel gebied geweest. Door de aanwezigheid van metaalertsen, vooral ijzer, en dichte bossen geschikt voor de houtskoolproductie, heeft in vroeger tijden de ijzerverwerking in allerlei vormen een hoge vlucht genomen. De industriële bedrijvigheid heeft zich nu voornamelijk naar het Ruhrgebied verplaatst, waardoor het Sauerland toeristisch nog aantrekkelijker geworden is.

Wintersport Winterberg

Het culturele en industriële verleden is nog goed kenbaar in de vele historische gebouwen en bezienswaardigheden. Een paar van de belangrijkste van deze gebouwen zijn de burcht Altena waarin de eerste jeugdherberg ter wereld is ondergebracht, de burcht Klusenstein op een zestig meter hoge klif in het dal van de Hönne, de bijna 800 jaar oude burcht Schnellenberg bij Attendorn, de burcht Bilstein. Het slot Herdringen in Arnsberg geldt als een van de belangrijkste niet-religieuze neogotische bouwwerken. Ook het watersloten Melschede in Langenscheid en Neuenhof in Lüdenscheid zijn een bezoek meer dan waard.

Een andere categorie van bezienswaardigheden vormen de nu gesloten mijnschachten, waarvan er een aantal te bezichtigen zijn. De ertswinning heeft in de Sauerlandse ondergrond zijn sporen achtergelaten. In de mijn van Ramsbeck worden de bezoekers geïnformeerd over de winning van lood en zink en kunnen zij met een originele mijntrolley anderhalve kilometer de mijn inrijden. Ook de Kilian kopermijn in Marsberg is te bezoeken. Ook onder de grond, maar niet door mensenhanden gemaakt, zijn de talrijke grotten die het Sauerland rijk is. De Attagrot in Attendorn wordt beschouwd als de grootste en mooiste druipsteengrot van Duitsland. Even spectaculair is de Balvergrot die de grootste ondergrondse zaal van Europa heeft. Vanwege de bijzondere akoestiek worden daarin vaak concerten uitgevoerd. Een grillig patroon vormt de Bilsteingrot bij Warstein. De Bilsteinbeek heeft gedurende vele duizenden jaren een doolhofachtig grottensysteem uitgesleten.

Het Sauerland is bijna twintig stuwdammen en hun bijbehorende stuwmeren rijk. Naast hun primaire functie als leveranciers van stroom voor de industrie in het Ruhrgebied en voor de drinkwatervoorziening, hebben deze zich ontpopt als uitstekende plekken voor alle vormen van watersport. Surfen, zeilen, kanoën, zwemmen, duiken en vissen kan allemaal in de idyllische omgeving en in een uitstekende waterkwaliteit. Ook tijdens een boottocht komt de toerist geheel tot rust en langs de oevers kan naar hartenlust gewandeld, gefietst en geskatet worden. De voor het toerisme meest geschikte stuwmeren zijn die in het Biggedal, de Diemelsee, de Möhnesee, de Hennesee, de Sorpesee en het stuwmeer in de Aabach.

Ook voor de kleine toerist, en zijn hele familie, valt er in het Sauerland veel plezier te beleven in de vele pretparken waarvan we er hier twee noemen. Het bekendst is wel het Fort Fun Abenteuerland bij Bestwig dat in Wild Weststijl is. Ook het Panorama-Park Sauerland tussen Kirchhundem en Erndtebrück biedt vermaak voor de hele familie. We hebben hier de belangrijkste bezienswaardigheden van het Sauerland buiten de steden en dorpen genoemd, maar daarnaast valt er natuurlijk veel meer te bekijken en te genieten. Zo wordt bijvoorbeeld de oude stad van Warstein-Belecke met zijn vele vakwerkhuizen geroemd als “het juweel van het Sauerland”. De belangrijkste bezienswaardigheden van de dorpen en steden worden genoemd bij de beschrijvingen van die oorden op deze website.

>> Dorpen en steden in Sauerland