Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Kierspe

Kierspe is een uitgestrekte, middelgrote gemeente in het westelijke deel van het Sauerland. De gemeente van ruim 16.000 inwoners ligt langs de trajecten van de B54, de B237 en de L528. Het hoogste punt van Kierspe ligt op 553 meter aan de noordelijke gemeentegrens en het laagste punt op 280 meter in het Volmedal. De huidige gemeente Kierspe ontstond als gevolg van een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969, waarbij de bestaande gemeenten Kierspe en Rönsahl werden samengevoegd.

De naam Kierspe wordt voor het eerst in een oorkonde uit de tiende eeuw genoemd. In het dorp Rönsahl werd in 1260 de houten Servatiuskerk gebowd die al in 1330 door een stenen gebouw vervangen werd. Maar ook deze kerk is (veel) later, in 1815, vervangen door de tegenwoordige Sint Margarethakerk. In het ringvormige stratenpatroon is nog steeds de middeleeuwse oriëntatie op de kerk te herkennen. Politiek behoorde Kierspe in de middeleeuwen tot het graafschap Mark en Rönsahl tot de graven van Berg. Maar Rönsahl kwam in 1367 ook onder heerschappij van de graven van Mark. Economisch was de ijzerindustrie al in de middeleuwen van belang voor de dorpen. Er waren meerdere smederijen die oorspronkelijk gericht waren op lokale ertsvoorraden. Toen de aders uitgeput waren, werd de ruwe erts geïmporteerd uit het Siegerland. In het dorp Rönsahl was lange tijd de fabricatie van buskruit van belang. In 1908 werd het voormalige gemeentehuis van Kierspe gebouwd en in de jaren erna, tot 1913, werd er gebouwd aan de stuwdam in het Kerspedal.

In het smederijmuseum ‘Schleiper Hammer’ worden met originele machines en instrumenten nog allerlei producten van bakeliet geproduceerd, zoals eierdopjes, tabaksdozen, trechters en onderzetters. Het museum biedt de bezoeker een goede kijk op het begin van de kunstofproductie ronde de jaren dertig. Verder biedt het museum veel informatie over de smeedkunst. In het tinnenfigurenkabinet, een privé geleid museum, stelt ongeveer 15.000 tinnen figuurtjes en 50 diorama’s tentoon. Het oudste gebouw van Kierspe wordt al in 991 in een oorkonde genoemd, de herenboerderij Haus Rhade. De boerderij is echter niet openbaar toegankelijk, omdat hij nog steeds bewoond wordt. De Margarethakerk is de oudste kerk van Kierspe, die teruggaat tot de twaalfde eeuw, maar de huidige kerk stamt uit de negentiende eeuw. De kerk van Rönsahlstamt uit de laat-romaanse tijd en na een brand in 1766 die het middenschip verwoestte, werd de kerk in barokstijl herbouwd. Verdere belangrijke gebouwen zijn het Alte Amtshaus en het Reidemeisterhaus Voswinkel uit 1784 in vroeg-classicistische stijl. Belangrijke industriële gebouwen zijn de Brennerei Rönsahl uit 1853, de oliemolen in Rönsahl met oude visvijvers, Schleiper Hammer en de banmolen bij Haus Rhade. Op het grondgebied van de gemeente Kierspe liggen maar liefst 24 natuurbeschermingsgebieden. Verder bevinden zich in Kierspe 32 natuurmonumenten, waarvan 27 individuele bomen of boomgroepen en vier voormalige steengroeven. De Hülloch is een grot waarvan de ingang altijd verborgen was, maar tegenwoordig vrij gemaakt is. Volgens een sage woonden de Schanhollen, een soort elfjes in de Hülloch en kwamen ’s nachts tevoorschijn. De gehele gemeente is deel van het natuurpark Ebbegebergte.

In de prachtige omgeving van Kierspe is het goed wandelen en fietsen. Daarnaast biedt de gemeente nog andere gelegenheden tot recreatie, met een golfbaan, een zwembad, ballonvaarten, een klimtuin en dergelijken. De hotels, pensions en vakantiewoningen bieden voldoende overnachtingsmogelijkheden, evenals de jongerencamping. Op deze manier bent u in Kierspe verzekerd van een onbezorgde vakantie.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven