Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Lippetal

Lippetal is een jonge gemeente in het Sauerland van bijna 12.000 inwoners. De gemeente die in 1969 bij een gemeentelijke herindeling ontstond bestaat uit elf kernen: Brockhausen, Heintrop-Büninghausen, Herzfeld, Hovestadt, Hultrop, Krewinkel-Wiltrop, Lippborg, Niederbauer, Nordwald, Oestinghausen en Schoneberg. Zoals de naam al aangeeft ligt de gemeente Lippetal in het dal van de Lippe, die van oost naar west door de gemeente stroomt. De A2 raakt net aan de noordelijke punt van de gemeente Lippetal, verder zijn de belangrijkste verbindingswegen in Lippetal de B475, de L822 en de L793.

In het noorden van de gemeente bevindt zich restanten van vestingwerken uit aarden wallen die waarschijnlijk bij een Germaans legerkamp hebben gehoord. De oudste nederzetting in de huidige gemeente Lippetal is het bedevaartsoord Herzfeld dat al in 786 wordt genoemd. Andere dorpen waarvan vroege vermeldingen bekend zijn, zijn Oestinghausen (189), Lippborg (1189) en Hovestadt (1213). De burcht Hovestadt die de oversteek van de Lippe bewaakt wordt voor het eerst genoemd in 1292 in een oorkonde. Wegens zijn strategische ligging werd de burcht in de middeleeuwen meerdere keren verwoest. Tot de bezienswaardige bouwwerken van de gemeente Lippetal behoort de Sändkers windmolen in Heintrop-Büninghausen. Dit is een Hollandse standerdmolen die in 1858 steen voor steen is herbouwd op zijn huidige plek. In 1997 is hij geheel gerestaureerd. Verder is de bedevaartskerk Sint Ida in Herzfeld een bezoek meer dan waard. Het waterslot Hovestadt en het Haus Assen in Lippborg zijn twee bijzondere kastelen in de gemeente. Een prachtig vakwerkhuis is Flüchter in Oestinghausen. Tenslotte moeten nog de parochiekerken Sint Cornelius en Cyprianus in Lippborg en de Sint Stephanus in Oestinghausen genoemd worden. In Lippborg eindigt het traject op normaalspoor van de museumspoorlijn Hamm, waarop een stoomtreindienst wordt gereden.

De gemeente Lippetal is met zijn vele bezienswaardigheden en natuur een geliefde plek bij toeristen. Wandelen en fietsen zijn de belangrijkste vormen van vakantievieren. Fietsen kan onder andere op het 315 kilometer lange langeafstandsfietspad Römerroute dat langs de Lippe voert. De verschillende dorpen van de gemeente Lippetal bieden een keur aan hotels, pensions, vakantiewoningen en campings. In de vele restaurants van de gemeente kan de inwendige mens goed verzorgd worden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven