Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Medebach

Medebach is een kleine stad in het hoge Sauerland. De stad is sinds 1969 de kern van een grotere gemeente die inclusief Medebach zelf, uit twaalf dorpen en gehuchten bestaat. Medebach ligt in de noordoostelijke uitlopers van het Rothaargebergte. Het laagste punt van de gemeente ligt bij Berge op 329 meter en hoogste punt is de Hohe Pön met 793 meter. Daarnaast heeft de gemeente nog meer hoge punten, namelijk de Bollerberg (758), Winterkasten (663), Alte Grimme (755), Junge Grimme (782), Reetsberg (793), Schlossberg (791) en Emmet (742). Over de weg is Medebach alleen te bereiken via de B236, B480, B252 en B251.

In de middeleeuwen werd Medebach beschouwd als een vooruit geschoven post van het aartsbisdom Keulen. Medebach lag strategisch aan de belangrijke doorgaande weg de Heidenstrasse. Pas in 1144 wordt Medebach vor het eerst vermeld in een oorkonde. In deze oorkonde werden de stadrechten bevestigd. In 1179 werd Medebach volledig verwoest tijdens oorlogshandelingen. In de vroegmoderne tijd verloor Medebach zijn economische betekenis, doordat de stad ver weg lag van de belangrijkste verkeersaders. Ook de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) droeg bij aan de teruggang. De stad werd meermaals door alle strijdende partijen geplunderd. Tijdens een algehele vlucht van de bewoners in de bossen rond de stad in 1636 brak de pest uit die 322 slachtoffers eiste. In 1644 telde Medebach slechts 228 inwoners met volledig burgerrecht. Ook de Zevenjarige Oorlog (1756–1763) en de Napoleontische tijd eisten hun tol. In 1844 werd bijna de hele stad door een grote brand verwoest, waarbij ook de kerk en het stadhuis en archief niet gespaard bleven. Medebach bleef wel in de Tweede Wereldoorlog gespaard voor bombardementen. Tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969 werd de huidige gemeente Medebach gevormd.

De gemeente heeft meerdere bezienswaardige kerken, de parochiekerk Sint Petrus en Paulus en vlak daarbij de Andreaskapel uit 1238. De Sint Nicolaaskerk in Referinghausen uit 1526 heeft een afbeelding van een zittende madonna uit de dertiende eeuw. De Sint Jan in Berge stamt uit 1696 en de Romaanse Hallenkerk in Deifeld is gebouwd in de dertiende eeuw. Bij de “heilige” berg Kahlen ligt het voormalige klooster Glindfeld met een historische kruisweg en op de berg staat de Kahlenkapel. Verder zijn de vele vakwerkhuizen in Medebach uit de zevnetiende en achttiende eeuw bezienswaardig. Het landschap van Medebach onderscheidt zich door een open structuur, vlakke heuvels, de lage hoeveelheid neerslag en hogere gemiddelde temperatuur van het naburige Rothaargebergte. In deze natuur komen vele bedreigde dier- en plantensoorten voor. Het Städtische Museum is een erfgoedmuseum dat sinds 1989 in een oud patriciërshuis is gevestigd. Op de markt is er een permanente tentoonstelling over de flora en fauna van de regio. Het Schwerspatmuseum in Dreislar heeft een tentoonstelling over de mijnbouw. In de Pastoren-Scheune in Düdinghausen bevindt zich een werkplaats voor het draaien van hout met een expositie over dit vroeger wijdverbreide ambacht.

Zowel ’s zomers als ’s winters is Medebach een geliefd vakantieoord. Om te beginnen wandelen en fietsen en hun meer sportieve varianten nordic walken en mountainbiken zijn veel voorkomende activiteiten, maar ook zwemmen, vissen en noem maar op. Tot de winteractiviteiten behoren langlaufen, skiën, rodelen. Overnachtingsmogelijkheden worden uitgebreid geboden door vele hotels, pensions, campings, vakantiewoningen, slapen bij de boer en een Center Park in de gemeente.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven