Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Altastenberg

Altastenberg is het hoogste dorp van het Sauerland. Met zijn slechts een kleine 500 inwoners is het tegenwoordig een deel van de gemeente Winterberg. Het bijzondere aan dit gehucht is niet alleen de gezonde berglucht, maar ook het feit dat u hier langer van de zon kunt genieten, want terwijl alle andere dorpen al lang in de schaduw van de berg liggen, schijnt de zon hier nog volop. Altastenberg heeft een lange geschiedenis. Het dorp dankt zijn naam aan de kale bergruggen van het Sauerlandmassief. Oorspronkelijk heette het dorp Lichtenscheid naar het effect dat de wandelaars vanuit de dalen van de Neger, de Lenne en de Nesselbach ervoeren; vanuit de donkere wouden in het felle licht boven de kale vlaktes. Deze naam Lichtenscheid verdween ten gunste van de naam Altastenberg toen hier een pastorie gevestigd werd in de zeventiende eeuw. Omdat ook het dorp Neudorf (later Neuastenberg) tot deze gemeente behoorde, kwam de naam Altastenberg in zwang.

Vanaf de middeleeuwen was er in Altastenberg een herderskolonie, maar omdat de inwoners van Winterberg de inwoners van het dorp het weiderecht betwistten, vonden er vele schermutselingen plaats waarbij de dorpelingen verdreven werden. Het dorp ligt dicht bij twee oude heerwegen. De één een oost-westverbinding tussen Korbach en Keulen en de ander een noord-zuidverbinding. Eind negentiende eeuw wordt in Altastenberg de mijnbouw belangrijk. De leisteengroeve in Nordenau en de ertsgroeve bij Ramsbeck zijn voor bijna alle inwoners van Altastenberg de werkgevers rond 1930. Pas vanaf 1964 komt er verandering in dit patroon; de inwoners richten zich sindsdien vooral op de textielindustrie. Wie Altastenberg zegt, zegt ook puur natuur. In Altastenberg valt veel te beleven voor wandelaars, nordicwalkers en mountainbikers. Maar ook motorrijders komen hier goed aan hun trekken met uitdagende tourmogelijkheden. En voor de kinderen valt er veel te doen. Ook de liefhebbers van wellness en kuuroorden zijn er van alle gemakken voorzien.

Door zijn kleinschaligheid verliest Altastenberg echter nooit zijn dorpse gemoedelijkheid en rust die voor deze belevingen zo van belang zijn. De vakantieganger vindt gemakkelijk een passend verblijf in een van de pensions, hotels of vakantiehuisjes. ’s Winters zijn gegarandeerd de hellingen goed besneeuwd en kunt u alle mogelijke vormen van wintersport beoefenen, van wandelen en langlaufen op gebaande loipen tot rodelen en alpineskiën. Dus of u nu in de zomer of in de winter naar Altastenberg gaat, u kunt er altijd de vorm van vermaak vinden die helemaal bij u past. Zowel wandelen in de zomer over de verschillende, goed bewegwijzerde wandelroutes als het Hochheideleerpad Kahler Asten of de Hoher-Knochenweg, variërend van anderhalve tot tien kilometer, als in de winter op de vele wintersportgelegenheden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven