Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Kunst en cultuur in het Sauerland


Cultureel is het Sauerland sinds de reformatie verdeeld. Het deel dat van oudsher onder de jurisdictie van de aartsbisschop van Keulen viel, is altijd sterk katholiek gebleven, terwijl het deel dat oorspronkelijk onder het graafschap Mark viel en tegenwoordig de Märkische Kreis vormt, protestants is. Tot de vaste gebeurtenissen ieder jaar in bijna elke Sauerlandse gemeente behoort het zogenoemde Schützenfest, het schuttersfeest. Bijna ieder dorp heeft wel een schutterijvereniging of -broederschap. En in het katholieke deel van het Sauerland is ook carnaval een geliefd volksfeest, vaak met grote optochten op zondag of maandag.

Het Sauerland is een groot aantal musea rijk. Hun verzamelingen bestrijken een breed spectrum, zoals plaatselijke geschiedenis, techniek- en industriegeschiedenis, alledaagse cultuur, politieke geschiedenis, kunstgeschiedenis, kunstnijverheid, moderne kunst, literatuurgeschiedenis tot aan natuurwetenschap. Daarnaast zijn er ook enkele oude mijnschachten opengesteld voor publiek waar avontuurlijke en leerrijke uitstapjes gemaakt kunnen worden. In het Sauerland zijn verschillende kunstroutes aangelegd, zoals tussen Bad Berleburg en Schmallenberg waar de “WaldSkulpturenWeg” wandelaars leidt langs een pad met soms indrukwekkende beelden. Langs de Lippe in Lippstadt is een lichtkunstproject de “lichtpromenade” ingericht, terwijl langs het Ruhrfietspad een kunstroute is aangelegd.

In een openluchttheater in Elpe worden jaarlijks van juni tot september de Karl Mayfestspiele, naar de beroemde schepper van de Winnetouverhalen, gehouden. Tot de verdere culturele evenementen in het Sauerland behoort de “kunstzomer” in Arnsberg met spectrum dat varieert van beeldende tot podiumkunst. Het kleinste muziekfestival van Westfalen is het “Drüggelter Kunststückchen” en op verschillende plekken in de Hochsauerlandkreis vindt regelmatig het festival “Sauerland Herfst” plaats. Op de burcht Altena wordt jaarlijks het “Burgrock” gehouden en een ander bekend rockfestival is “Under the bridge” in Neheim. Verder kunnen tijdens de “Iserlohner Herbsttage für Musik” en het “Iserlohner Gitarrensymposion” masterclasses bezocht worden waar internationaal bekende solisten optreden. De burcht Altena huisvest ook de eerste jeugdherberg ter wereld en hier is ook een museum van de jeugdherberg ingericht.

Aangezien vele Duitse restaurants nog altijd culinaire specialiteiten uit de regio op de kaart zetten, zult u met veel van deze gerechten kennis kunnen maken. Algemeen worden de beroemde “bockworst” en de “pumpernickel”, een soort roggenbrood, als typisch Sauerlands gezien. Een echt oud Sauerlands aardappelgerecht is de “potthucke” of “puffert”, een ovenschotel gemaakt van geraspte aardappel en verschillende andere ingrediënten. Vroeger was het een armeluisgerecht, maar tegenwoordig staat het in veredelde vorm vaak op de menukaart. Ook geliefd in het Sauerland is het gerecht “Himmel und Erde” dat in Nederland ook wel bekend is als “hete bliksem”. Andere Sauerlandse worsten zijn de “rinderwurst”, de “pfefferwurst” en de “knochenwurst”. Ook bieren behoren tot de producten van het Sauerland, in Nederland ook veel verkocht is “Warsteiner” en verder is “Veltins” een groot merk. Ten slotte zijn er ook een aantal kleinere plaatselijke brouwerijen.

>> Dorpen en steden in Sauerland