Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Kirchhundem

De gemeente Kirchhundem met net geen 12.000 inwoners is een jonge gemeente in het zuidelijke deel van het Sauerland die in 1969 gevormd is tijdens een gemeentelijke herindeling. Kirchhundem omvat 37 dorpen en gehuchten, waarvan de gelijknamige belangrijkste kern bijna 2200 inwoners heeft. De gemeente Kirchhundem is via de B517 te bereiken. Verder is de gemeente aangesloten op het spoorwegnet met de twee stations Kirchhundem en Welschen Ennest. Het hoogste punt van de gemeente ligt op 743 meter.

Tot de achtste eeuw werd het grondgebied van de huidige gemeente Kirchhundem bedekt door een dicht loofwoud. Op de bergen en hellingen groeiden beuken en de dalen waren gevuld met eiken, iepen, esdoorns en andere soorten. De eerste immigranten hielden zich veelvuldig bezig met het rooien van de bossen. Dat hield aan tot de dertiende eeuw. In een oorkonde van 1153 wordt het gebied voor het eerst genoemd. Vanaf het eind van de dertiende eeuw worden successievelijk alle dorpen van de huidige gemeente Kirchhundem genoemd. Kirchhundem is door zijn ligging aan de Rothaarsteig, een wandelpad van Brilon naar Dillenburg dwars door het Rothaargebergte, vooral bij wandelaars zeer geliefd. Maar er zijn meer wandelpaden in de gemeente, waaronder de Kirchhundemer Rundwanderweg die met een totale lengte van 90 kilimeter langs de gemeentegrens loopt. Een geliefd wandeldoel is de Rijn-Wezertoren bij Oberhundem, van waaruit men een prachtig zicht heeft over het zuidelijke Sauerland. Bij Oberhundem bevinden zich verder het waterslot Adolfsburg en het panoramapark Sauerland. Het borduurmuseum in Oberhundem presenteert borduurwerk uit verschillende eeuwen. In Silberg bevindt zich het erfgoedmuseum waar in een monumentaal pand de thema’s ambachten, boerenbedrijf en mijnbouw behandeld worden. Naast de kerken en kapellen in de verschillende dorpen, zijn vooral de Adolfsburg uit 1670, het jugendstil gemeentehuis uit 1905 en de vele vakwerkhuizen, bezienswaardig.

Door zijn ligging in de twee natuurparken Ebbe- en Rothaargebergte is de gemeente Kirchhundem bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor lange wandelingen en fietstochten in de natuur. Er zijn dan ook vele overnachtingsmogelijkheden in de gemeente in hotels, pensions, vakantiehuizen, jeugdherbergen, campings enzovoort.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven