Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Welver

Welver is een kleine gemeente van ruim 12.000 inwoners op de noordelijke rand van het Sauerland. De gemeente is in 1969 bij een grootschalige gemeentelijke herindeling ontstaan uit de samenvoeging van 21 dorpen en gehuchten. Over de weg is Welver het best te bereiken via Soest over de A1 en de L670. Welver heeft ook een station.

De naam Welver wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1179. Het adellijke geslacht van Welver was echter al aan het eind van de twaalfde eeuw uitgestorven en de heerschappij over het gebied veel toe aan de heren van Soest. De parochie van Welver omvatte van oudsher de vijf dorpen Recklingsen, Klotingen, Flerke, Meyerich en Welver. Deze parochie was waarschijnlijk al in de achtste eeuw gegrondvest. Na de stichting van een Cisterciënzervrouwenklooster in 1240, werd de parochie uiteindelijk in 1326 ingelijfd bij het klooster. Rond de verschillende boerderijen die het klooster in bezit kreeg als giften van de adellijke families van de nonnen, vormden zich grotere nederzettingen. Tijdens de reformatie bleef het klooster katholiek, terwijl de machthebbers uit Soest juist Luthers werden. Uiteindelijk werd het klooster in 1809 opgeheven als gevolg van de onteigeningen die plaatsvonden na de veroveringen door Napoleon van de landen op de linker Rijnoever, waardoor die op de rechter Rijnoever herverdeeld werden onder de getroffen vorsten. In 1850 werd de regio verrijkt met een spoorlijn. Vijfentwintig jaar later kwam er een tweede lijn bij, waardoor Welver een knooppunt van spoorwegen werd. Meer dan zestig jaar bepaalde de organist en leraar Bernhard Heinrich Honkamp het sociale leven van Welver aan het eind van de achttiende tot diep in de negentiende eeuw. Voor zijn nagedachtenis is in 1882 door zijn leerlingen en vrienden een monument opgericht. Rond 1900 werd de regio Welver door zijn oude eikenbossen een geliefd doel voor dagjesmensen en toeristen. Bovendien werd bij boringen naar steenkool een zouthoudende waterbron van 20° C gevonden.

In de voormalige bakkerij en brouwerij van het klooster van Welver bevindt zich tegenwoordig het erfgoedmuseum. Tot de verdere bezienswaardigheden van Welver behoren de middeleeuwse kerken in de dorpen Borgeln, Schwefe en Dinker en de kapel van Stocklarn. Welver is bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor een wandel- of fietsvakantie. Door de gemeente loopt de Römer-Lipperoute, een langeafstandsfietspad en verder zijn er vele wandel- en fietspaden in de gemeente. Overnachten kan men in Welver in de hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven