Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Soest

Soest is een middelgrote stad van meer dan 30.000 inwoners op de rand van het Sauerland. De stad vormt sinds een grootschalige gemeentelijke herindeling in 1969 samen met achttien dorpen en gehuchten een gemeente. De gemeente Soest heeft in totaal bijna 47.000 inwoners. Soest is gelegen in de vruchtbare Soester Börde, een cultuurlandschap dat de overgang vormt van het Sauerland in het zuiden en het Münsterland in het noorden. Het laagste punt van de gemeente ligt op 73 meter en het hoogste punt op slechts 219 meter. Vanouds ligt Soest aan belangrijke verbindingswegen, waaronder de B1, de B475 en de B229 en over de snelweg is Soest via de A44 te bereiken. Soest Wordt ook door alle typen treinen aangedaan, zoals intercity’s en hogesnelheidstreinen.

Soest wordt al in 836 in een oorkonde vermeld, maar al uit de nieuwe steentijd zijn er sporen van bewoning gevonden. Rond 600 werd er zout gewonnen. Soest behoort samen met steden als Dortmund, Unna, Werl, en Erwitte tot een snoer van nederzettingen langs enerzijds talrijke waterbronnen en anderzijds de Hellweg, een belangrijke handelsweg. De vruchtbare bodem, het gunstige klimaat, de rijke bronnen en het beschikbare zout, maakte van de regio een geliefde plek. De winning van zout en ijzer zorgde er voor dat Soest al in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde op handelsgebied. Soest had dan ook al vroeg, als eerste van Duitsland, stadsrechten. Bovendien was Soest een van de belangrijkste Hanzesteden. Gedurende middeleeuwen probeerde Soest zich steeds onafhankelijker op te stellen ten opzichte van de landheren, waarvan de belangrijkste de aartsbisschop van Keulen was. Deze houding vond zijn hoogtepunt in de zogenoemde Soester vete (1444-1449). Deze vete drukte een zwaar stempel op de omgeving, maar betekende uiteindelijk wel een overwinning voor Soest, maar het is de vraag of de bevolking daar blij mee moest zijn. Soest was nu omringd door vijandelijk gebied en verloor daardoor veel van zijn overwicht op handelsgebied. Ten tijde van de heksenvervolgingen werden in Soest tussen 1570 en 1616 minstens 67 heksenprocessen gevoerd. Soest had aanzienlijk te lijden van de Dertigjarig Oorlog (1618-1648). Hoewel Soest in de negentiende eeuw aanvankelijk nog tot de grote steden van de streek behoorde, miste het toch de aansluiting bij de economische opgang van die eeuw, zelfs de aanleg van een spoorweg in 1849 was niet in staat dat tegen te gaan. De economische situatie verbeterd pas aan het eind van die eeuw. In de Tweede Wereldoorlog was Soest meerdere keren het doel van luchtaanvallen, omdat het een belangrijk rangeerstation had en wat voor de oorlog belangrijke industrie. Toch bleef de oude binnenstad grotendeels gespaard.

De oude stad van Soest heeft heel wat te bieden op het gebied van monumenten, kunst en cultuur, mooie stadsgezichten en de bijzondere stadstuinen. De stadsmuur staat nog voor driekwart overeind, hoewel er nog maar een van de acht poorten bewaard is. In deze Osthofenpoort is nu het stadsmuseum gevestigd. Van de 28 bijzondere kerken noemen we hier alleen de Dom met in de Romaanse toren, die geldt als de mooiste van Duitsland, het Dommuseum. Soest is het waard om tijdens een twee- of driedaagse vakantie al zwervend te verkennen. De VVV van Soest biedt de vakantieganger alle hulp om dat te ondernemen. De inwendige mens komt geheel aan zijn trekken in de vele gezellige restaurants en eethuizen die de stad rijk is. Ook overnachten is voor iedere beurs in Soest geen probleem, want er is een ruime keuze aan hotels, pensions, vakantiewoningen en jeugdherbergen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven