Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Warburg

De stad Warburg wordt ook wel het Rothenburg van Westfalen genoemd, en dat is niet zonder reden. De stadmuren met torens zijn grotendeels nog aanwezig en bepalen mede met vele vakwerkhuizen en monumenten het stadsbeeld. In het jaar 1010 werd voor het eerst melding gemaakt van Warburg. In een oorkonde van bisschop Meinwerk uit Paderborn wordt gesproken over een invloedrijke graaf die vanuit de burcht Wartberch over grote delen van de streek heerste. De burcht moet voor die tijd indrukwekkend geweest zijn en vormde samen met grote boerderijen de basis voor het huidige Warburg.

Warburg


Bezienswaardig in Warburg

De stad ligt aan de uitlopers van het Sauerland en is als dagtrip prima te doen als u in deze omgeving verblijft. Het riviertje de Diemel stroomt door Warburg en zorgt voor de tweedeling tussen de oude en de nieuwe stad. De oude stad uit de 12 eeuw is gesitueerd in het rivierdal terwijl het nieuwere deel, uit de 13e eeuw hogerop gebouwd is. Zoals gezegd zijn in de stad, die ongeveer 23.000 inwoners telt veel historische bouwwerken te zien. De laag gelegen oude stad en de hoger gelegen nieuwe stad leveren een zeer aantrekkelijk stadsbeeld op. Wartburg was in de middeleeuwen lid van het Hanzeverbond en profiteerde zo van de handel wat groei en rijkdom meebracht. Het Rathaus uit 1561 mag tot één van de vele bezienswaardigheden gerekend worden, evenals de Erasmuskapelle uit de 11e eeuw welke op de Burgberg te vinden is. De klosterkiche uit de 13e eeuw gesitueerd op een steile rotswand mag ook bijzonder genoemd worden. Ook een bezoekje waard zijn de Neustädter Kirche en het Heimatmuseum. Verder heeft Warburg binnen haar stadmuren talrijke fraaie vakwerkhuizen en andere monumenten aan stadsschoon. Tijdens het maken van een wandeling door de stad komt men op diverse hooggelegen plekken waar vanaf prachtige uitzichten te zien zijn.

Rathaus Warburg

De omgeving

Ook in de omgeving is er het één en ander te zien. Ten oosten van de stad troont een burchtruïne op de Desenberg (343m). Vanaf hier is het genieten van mooie vergezichten. Ook op de Kalenberg, zuidelijk van Warburg zijn de restanten van een burcht te vinden, en ook vanaf deze plek heeft u een weids uitzicht bij helder weer. Wandel mogelijkheden zijn er in de omgeving genoeg te maken. Grotere bezienswaardige steden in de buurt zijn Göttingen en Paderborn.

>> Dorpen en steden in het Sauerland