Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Winterberg

Winterberg is een kleine stad in het hoge Sauerland in het Rothaargebergte. De gemeente Winterberg bestaat sinds een gemeentelijke herindeling in 1975 naast de stad zelf uit twaalf dorpen en gehuchten. Winterberg is voor Nederlanders het dichtst bij gelegen wintersprotgebied en ook het bekendste. De stad Winterberg ligt op 670 meter hoogte op een hoogvlakte. Winterberg wordt omgeven door bergen met een hoogte tot 842 meter (de Kahle Asten). Op deze bergen is het skigebied Winterberg gevestigd. Het laagste punt van Winterberg ligt op 414 meter in het Negerdal. Over de weg is Winterberg te bereiken via de B480, B236, L742, L640 en L540. Winterberg heeft ook een treinstation en vooral ’s winters is Winterberg ook vanuit Nederland rechtstreeks met de trein te bereizen.

Winterberg is in het jaar 1240 ontstaan met de verlening van stadsrechten. De stad is volgens een omlijnd plan gebouwd, evenals de buursteden Hallenberg en Schmallenberg. Aan het eind van de middeleeuwen sloot Winterberg regelmatig met omliggende steden een verbond ter bescherming. In 1357 werd Winterberg door oorlogshandelingen verwoest. Winterberg was ook lid van de Hanze. Eveneens aan het eind van de middeleeuwen verwilderde de regio Winterberg doordat veel nederzettingen verlaten werden, pas rond 1600 herstelde zich dat. Anders dan zijn buursteden had Winterberg vreemd genoeg niet veel te lijden van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), maar ook de heksenvervolgingen gingen aan Winterberg niet voorbij. In 1993 is in Winterberg een officiële gedenkplaat aangebracht voor de slachtoffers van deze zinloze vervolgingen. Een voorbeeld dat veelvuldig door andere Duitse steden is nagevolgd. Winterberg ontwikkelde zich vanaf de zeventiende eeuw tot een welvarende stad, omdat de vele oorlogsperikelen aan de stad voorbijgingen. Toch bleven catastrofes als grote stadsbranden Winterberg in 1759 en 1791 niet bespaard. Voor de herbouw na de laatste brand werden de stadsmuren afgebroken en bredere straten aangelegd. In het begin van de twintigste eeuw werd het skiën geïntroduceerd en dat was het begin van het toeristische succes van Winterberg.

Wintersport Winterberg

Tot de bezienswaardigheden van Winterberg behoren de Sint Jacobuskerk en de vele vakwerkhuizen in de oude stad. Verder trekken de Sint Georgeschans en de evangelische kerk bekijks. In 2009 werd het historische Bobhuis op de Winterberger Kappe door brand verwoest, maar weer opgebouwd. In het noordelijke deel van Winterberg bevindt zich het kuurpark dat in de winter een ideaal rodelgebied is. Een van de hoogste en zeker bekendste bergen van het Sauerland, de Kahle Asten, ligt in Winterberg. Hierop ontspringt de grootste rivier van het gebied, de Ruhr. Rond het bronnengebied van deze rivier bevindt zich een uitgebreid wandelgebied. Door de gemeente Winterberg loopt het Europese langeafstandswandelpad de E1. In Winterberg is ook het West-Duitse wintersportmuseum te bezoeken.

Omdat Winterberg een echt toeristisch centrum is, valt hier voor de vakantieganger zowel in de zomer als de winter veel te beleven. Overnachten kan voor iedere beurs in de hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings die de gemeente Winterberg rijk is.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven