Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Meschede

Meschede is een middelgrote gemeente in het hoge Sauerland. De gemeente bestaat uit 52 kernen variërend van steden en dorpen tot gehuchten, met een totaal aantal inwoners van ruim 30.000. Meschede ligt aan weerszijden van de rivier de Ruhr vlakbij de stuwdam in de Henne. In het zuiden grenst de gemeente aan het Rothaargebergte. Het laagste punt van de gemeente ligt op 214 meter en het hoogste punt op 692 meter op de berg Hockenstein. Meschede is via de weg te bereiken over de A46, A44 en B55. De gemeente beschikt tegenwoordig over nog maar twee van de oorspronkelijke vijf stations, namelijk Meschede en Freienohl.

In de achtste eeuw werd in Meschede een Karolingische walburcht, de Hünenburg, opgeworpen. De burcht lag dicht bij een kruising van hoofdwegen, waar in de negende eeuw een vrouwenklooster werd gesticht. Van de basiliek van dit klooster resteert nu nog de westelijke toren. Al in de tiende eeuw bloeide de nederzetting en in 958 ontving Meschede al markt- en tolrechten. In het gebied van de huidige gemeente Meschede ontstonden in de dertiende eeuw twee steden, Eversberg en Grevenstein. Meschede zelf kon als kloosternederzetting geen stadsrechten krijgen, maar werd een zogenoemde vrijheid. In 1581 werd in Meschede een stadhuis gebouwd, waardoor het toch een meer stedelijk voorkomen kreeg. De grote bloei van de voormalige vrijheid Meschede begint met zijn bevordering tot Kreisstad in 1819. De textiel is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de inwoners. De economische bloei werd verder bevorderd door de aansluiting op het spoorwegnet in 1871. In het begin van de twintigste eeuw wordt de stuwdam in de Henne gebouwd, waardoor het risico van grote overstromingen verleden tijd werd. Mede hierdoor en de zich verder ontwikkelende metaalindustrie kon de stad zich steeds verder uitbreiden. Omdat Meschede een belangrijke industriestad geworden was, had hij veel te lijden van bombardementen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Bij de geallieerde aanvallen werd de stad vrijwel geheel verwoest, terwijl de militaire doelen vreemd genoeg grotendeels gespaard bleven. Tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling werd de huidige gemeente Meschede gevormd.

In Eversberg bevindt zich het Museum für Bäuerliche Handwerks- und Gewerbegeschichte, Landschafts- und Kulturentwicklung. Van de oude gebouwen die verspreid over de gemeente aanwezig zijn, zijn de volgende een bezoek zeker waard. De Benedictijner abdij Königsmünster, het slot Laer een waterburcht in barokstijl en de ruïne van de toren van Laer een paar honderd meter verderop, de Hünenburg, de Klausenkapel uit de gtwaalfde eeuw, de ruïne Eversberg, de Stesserburg in Calle, de Pulverturm van Meschede, het architectonisch interessante Kreishaus, het oude Kreishaus uit 1896, het oude Amtsgericht, de Sint Walburgakerk, de oude Synagoge, de Sint Luciakapel in Erflinghausen, de Christuskerk en de Maria Hemelvaartkerk. Voor de vakantiegangers zijn de vele wandel- en fietsmogelijkheden in de gemeente Meschede aantrekkelijk. Verder biedt het stuwmeer in de Henne ruimschoots gelegenheid aan watersporters. Er kan hier naar hartenlust gezwommen, gezeild, geroeid en gekanood worden. Ook ’s winters is er voor de wintersportliefhebbers voldoende te beleven in Meschede. Bovendien biedt de gemeente voldoende overnachtingsmogelijkheden in de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en campings.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven