Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Korbach

Korbach is een stad van ruim 23.000 inwoners op de noordelijke uitlopers van het Sauerland. De hoogste berg op het gebied van de gemeente is de Widdehagen met 635 meter. Een ander belangrijke berg is de Eisenberg van 562 meter die bekend is om zijn goudvondsten. Door de hoofdkern van Korbach stroomt de Kuhbach. Naast de belangrijkste kern Korbach gelegen op een hoogvlakte, de Waldecker Tafel, maken nog veertien dorpen en gehuchten deel uit van de gemeente. Over de weg is Korbach te bereiken via de B251 en B252. Bovendien ligt Korbach aan een knooppunt van spoorwegen, zodat de stad ook per trein goed te bereiken is.

Korbach wordt voor het eerst in 980 in een oorkonde genoemd. In 1188 kreeg Korbach stadsrechten. Doordat de stad lag aan een belangrijk knooppunt van handelswegen tussen Keulen en Leipzig en tussen Frankfurt en Bremen, ontwikkelde de stad zich snel en bloeide gedurende de middeleeuwen. De stad groeide uit zijn voegen en al in de dertiende eeuw ontstonden er buiten de oorspronkelijke grenzen twee nieuwe stadskernen, de boven en beneden nieuwe stad, naast de oude stad. In 1377 werden beide steden samengevoegd en werd er op de grens een nieuw stadhuis gebouwd. Korbach wordt voor het eerst als lid van de Hanze genoemd in 1469. Van de vijf poorten die toegang verschaften aan de middeleeuwse stad, is nu alleen nog de Enser Tor over. Korbach had tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) zwaar te lijden van de contributies die zij moest afdragen aan de doortrekkende troepen. Hierdoor was er aan het eind van die oorlog nog maar de helft van het aantal huizen bewoonbaar en was ook het inwonertal met meer dan de helft gezakt. Daar kwam dan in 1664 nog een grote brand overheen, waarbij bijna alle huizen verwoest waren. Er staat tegenwoordig nog een vakwerkhuis in Korbach dat voor de brand, in 1593, gebouwd is. Economisch bloeide de stad pas eind negentiende eeuw weer op. Dat was vooral het gevolg van de opening van de spoorlijn naar Kassel in 1893. In die tijd vestigde zich een grote rubber- en bandenfabriek. Tijdens de beide wereldoorlogen werden Korbach opmerkelijk genoeg grote verwoestingen bespaard.

Tot de bezienswaardigheden van Korbach behoren de Kilianskerk uit 1450 en de Nikolaikerk uit 1460. Verder is het klooster Korbach uit 1487 noemenswaard. De Korbacher Spalte bevindt zich op de kustlijn van een oude zee en is een belangrijke vindplaats van fossielen uit het Perm. Het Wolfgang Bonhagemuseum is het erfgoedmuseum van Korbach. Op de markt van de oude stad bevindt zich nog een middeleeuwse schandpaal. De stadsmuur van Korbach is goed onderhouden evenals de vakwerkhuizen. Boven de stad verheft zich de ruïne Eisenberg waarbij zich ook een uitzichttoren en een leerwandelpad over de goudwinning bevinden. De oude goudmijn is voor publiek opengesteld en kan bezocht worden. Korbach heeft veel te bieden aan de toerist. De stad is een prachtige uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Hierbij kunt u kiezen uit het grote aanbod aan paden. Mogelijkheden voor overnachting kunt u afgestemd op iedere portemonnee vinden in de vele hotel, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven