Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Marsberg

Marsberg is een middelgrote gemeente van ruim 20.000 inwoners in het noordoostelijk deel van het Sauerland. De gemeente bestaat uit zeventien kernen die variëren in grootte van kleine steden tot gehuchten. De hoogteverschillen variëren tussen 250 (station Marsberg) en 594 (de Eisenberg) meter. Marsberg is over de weg te bereiken via de A44 en de B7. Binnen het gebied van de gemeente Marsberg liggen vier stations in Bredelar, Marsberg, Westheim en Beringhausen.

In het gebied van het tegenwoordige Obermarsberg dat op een bergplateau ligt zijn sporen van menselijke bewoning van meer dan 16.000 jaar geleden gevonden. Ook uit de jonge steentijd zijn vondsten van keramiek gedaan en van verdedigingswerken uit de ijzertijd. Al vanuit de vroege middeleeuwen zijn er schriftelijke overleveringen van het gebied bekend waarin sprake is van een burcht van Karel de Grote. Bovendien werden er een kerk en klooster gebouwd van waaruit de kerstening van regio plaatsvond. Het gebied is van belang vanwege het voorkomen van ertsen en het samenkomen van verschillende handelswegen, de Via Regia en de Römerweg. Hier ontwikkelde zich de nederzetting Horhusen (tegenwoordig Niedermarsberg). Het gebied werd bestuurd door de abdij van Corvey. In de dertiende eeuw kreeg Obermarsberg een stadsmuur en vanaf 1231 is er een stdszegel overgeleverd. Ook Niedermarsberg werd vanaf de veertiende eeuw als stad aangemerkt met een eigen stadsmuur. Ook het gebied van Marsberg ontkwam niet aan de veelvuldige helsenvervolgingen, alleen al in Pdberg waren er tussen 1588 en 1602 dertien aanklachten van hekserij. In 1612 en 1613 werd Marsberg zwaar getroffen door een pestepidemie waarbij binnen vijf maanden 1200 mensen stierven. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Obermarsberg meerdere keren zonder succes belegerd, maar wel werden vele ijzersmelterijen en smederijen verwoest. In 1646 werd Marsberg tien dagen lang door Zweedse troepen geplunderd en zwaar beschadigd. Hierdoor verloor Obermarsberg aan betekenis ten gunste van Niedermarsberg. In de twintigste eeuw was Niedermarsberg vooral belangrijk door de glasindustrie, de mijnbouw en de verwerking van koper. Ten tijde van Hitlers Derde Rijk werd Marsberg het toneel van het misdadige euthanasieprogramma van de NSDAP. In de eindfase van de oorlog kwam Marsberg onder zware bombardementen te liggen waarbij grote delen van de gemeente verwoest werden. In 1975 ontstond de huidige gemeente Marsberg door een grootscheepse gemeentelijke herindeling.

In Marsberg bevindt zich een erfgoedmuseum gewijd aan de geschiedenis en geologie van Ober- en Niedermarsberg. In het mijnbouwmuseum Kilianstollen geeft een overzicht van de geologie en de kopermijnbouw. Heel bezienswaardig is de oude stad van Obermarsberg. Daar zijn onder meer te vinden het voormalige kloostergebied met de kloosterkerk Sint Petrus en Paulus. Verder is de Sint Nicolaikerk uit 1247 bijzonder. Het historische stadhuis van Obermarsberg stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw. Andere belangrijke bezienswaardigheden in de gemeente Marsberg zijn de Bilsteintoren, de proosdijkerk Sint Magnus, de synagoge van Padberg, het Joodse kerkhof van Obermarsberg, het klooster Bredelar, het slot Canstein, de Sint Maria Magdalena in Padberg en de Sint Johannesstichting voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Op het grondgebied van de gemeente zijn er verschillende natuurgebieden, het Diemelmeer, Bleikuhlen (tussen Meerhof en Blankenrode) en de kalkgrot (aan de Arolser Strasse).

De natuur en cultuur van de gemeente Marsberg zijn geliefd bij de toerist. Belangrijkste attracties zijn wandelen en fietsen in de prachtige omgeving van het Sauerland. In de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en campings verspreid over de verschillende kernen van de gemeente, kunnen de vakantiegangers een geschikte overnachtingsplek vinden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven