Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Het Rothaargebergte

Het hoogste deel van het Sauerland in Duitsland wordt gevormd door het Rothaargebergte. Dit gebergte wordt ook wel “het dak van Westfalen” of “het land van duizend bergen en dalen” genoemd. Het Rothaargebergte is een middelgebergte met als hoogste toppen de Langenberg van 843 meter en de Kahle Asten van 842 meter. Het gebergte ligt voor het grootste deel in Noordrijn-Westfalen en heeft enkele uitlopers in Hessen. Het is een gebied met een uitbundige natuur en een veelbewogen geschiedenis. Daarom vind je er naast prachtige natuurgebieden – het Rothaargebergte heeft in zijn geheel de status van natuurpark – ook majestueuze kastelen en geheimzinnige ruïnes. Ook op cultureel gebied heeft het Rothaargebergte veel te bieden met zijn vele musea. Daarbij is het Rothaargebergte een uitstekende plek voor een korte wintersportvakantie.

Het centrum van het wintersportgebied in het Rothaargebergte, de bekende plaats Winterberg, is slechts drieënhalf uur rijden van Utrecht vandaan. Allerlei vormen van wintersport kunnen niet alleen in Winterberg, maar ook op andere plekken van het hoge Sauerland, beoefend worden. Zo zijn er verschillende pistes geschikt voor alpineskiën en snowboarden, die goed te bereiken zijn met cabine- of sleepliften. Ook schansspringen behoort tot de mogelijkheden en uiteraard zijn er banen waar je kan bobsleeën of rodelen, dè Duitse volkssport in de winter. In de bossen is het goed langlaufen en wandelen. In de andere drie jaargetijden zijn de bossen het domein van de wandelaar en fietser, maar ook van vele andere vormen van vrijetijdsbeleving valt te genieten in het Rothaargebergte.

Het Rothaargebergte bestaat uit twee grote massieven, de eerste rond de Langenberg van 843 meter hoogte. Hier bevindt zich het merendeel van de ruim 800 toppen van het Rothaargebergte. Het andere is het massief rond de Kahle Asten. De grootste hoogteveschillen in het Rothaargebergte zijn te vinden in het noorden waar toppen van rond de 745 meter, zoals de Bastenberg, de Stüppel, de Wiedegge en de Heidkopf zo’n 350 meter boven de rivierdalen van de Ruhr en zijn zijrivieren uittorenen. Het kerngebied van het Rothaargebergte is flink bebost en daar vindt ook bosbouw plaats. Een derde is beukenbossen en de rest bestaat vooral uit dennenbos. Door de storm Kyrill van januari 2007 is er veel schade aan de bossen aangebracht, maar die herstelt voorspoedig met als positief gevolg dat het landschap nog afwisselender geworden is. De belangrijkste rivieren van het gebied zijn, naast de Ruhr, de Eder, de Lahn, de Sieg en de Lenne. In het Rothaargebergte bevinden zich vele stuwdammen en -meren, vaak voor de levering van elektriciteit maar ook voor drinkwater. De meren bieden aan watersporters ook vele mogelijkheden van recreatie.

Het Rothaargebergte is een wandelgebied bij uitstek. Door de prachtige natuur ligt een wijdvertakt netwerk aan goed bewegwijzerde wandelpaden. Dwars door het gebergte loopt de beroemde Rothaarsteig, een langeafstandswandelroute van 154 kilometer tussen Brilon in het Sauerland en Dillenburg in het Siegerland. In het traject bevindt zich een 40 meter lange hangbrug bij Kühhude. Ook fietsers en mountainbikers komen er goed aan hun trekken.

>> Dorpen en steden in Sauerland