Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Willingen

Willingen is een kleine gemeente van nog geen 6000 inwoners in het hoge Sauerland. Willingen ligt in het Rothaargebergte met toppen die in het gebied van de Langenberg tot 843 meter reiken. Het gemeentegebied wordt door de Hoppecke, de Itter, de Diemel en de Neerdar. De gemeente ligt in het natuurpark Diemelsee. Het laagste punt van de gemeente Willingen ligt met 401 meter in het dal van de Neerdar. De gemeente bestaat uit elf – voornamelijk – gehuchten, waarvan Willingen en Usseln verreweg de grootste zijn. De huidige gemeente Willingen is in de eerste helft van de jaren 70 gevormd door de samenvoeging van een aantal nog kleinere gemeenten. Over de weg is Willingen te bereiken via de B251 en per spoor via de Uplandbahn van Korbach naar Brilon-Wald.

Waarschijnlijk zijn de verschillende dorpen van Willingen rond het jaar 1000 ontstaan. Voor die tijd echter was er rond 870 al een kerkje in Usseln en de grote ringwallen bij Schwalefeld zijn rond de negende eeuw ontstaan. Willingen wordt in 1380 voor het eerst in een oorkonde vermeld, maar net als andere nederzettingen in het Upland waar de klimatologische omstandigheden niet optimaal zijn, bestond het dorp uit niet meer dan wat pachtboerderijen. Aan het einde van de middeleeuwen raakte de regio verwilderd en het duurde tot 1620 voor er weer sprake van enige opbouw was. De bossen van het Upland leverden voldoende (brand)hout voor de ijzerverwerkende industrie. Willingen was bekend om zijn kleine smeedwerk, spijkers en sabels. In de Dertigjarige oorlog (1618-1648) werd Willingen mede door de pest volledig verwoest. Ook de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) heeft zijn sporen nagelaten. In 1847 woedde er een grote brand in Willingen waarbij 47 huizen vernietigd werden. Het spoor deed in Willingen pas laat zijn intrede, in 1913. In maart 1945 ontplofte er door een luchtaanval een munitietrein op het station van Willingen waarbij grote schade werd aangericht. Sinds 1932 is Willingen een officieel erkend luchtkuuroord en sinds 1957 een klimatologisch kuuroord.

Wintersport Winterberg

De gemeente Willingen heeft een aantal musea die een bezoek waard zijn. Om te beginnen de leisteenmijn Christine waarin de schachten rondleidingen gegeven worden. In het “Upländer Milchmuhseum” in Usseln kunt u alles leren over de zuivelindustrie. Ook het Curioseum ligt in Usseln en toont historische trekkers, auto’s en vliegtuigen. En ten slotte ook in Usseln bevindt zich het erfgoedmuseum van de gemeente. De gemeente is ook een paar imposante bouwwerken rijk. Bijvoorbeeld de grootste skispringschans ter wereld uit 1951, het 294 meter lange viaduct dat tussen 1914 en 1917 ten behoeve van de spoorlijn gebouwd is en de Hochheidetoren op de Ettelsberg uit 2002, met zijn uitzichtsplatform op 875 meter is het de hoogste in het Sauerland. Tussen de achtste en tiende eeuw ontstond op de Hegeberg bij Schwalefeld de Schwalenburg, daarvan zijn nu nog sporen en ruïnes te bezichtigen. In Stryck staat een schitterend zomerhuis in Jugendstil uit 1908. In het centrum van Willingen ligt het kuurpark met een kleine vijver.

Door zijn hoge ligging in het Sauerland en door de aanwezigheid van de grootste skischans ter wereld, is Willingen een geliefd wintersportgebied. Er zijn meerdere cabine- en sleepliften die de pistes bedienen. En omdat een groot deel van de pistes kunstmatig besneeuwd wordt, is het gebied bij uitstek geschikt voor veel vormen van wintersport. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor de gemeente Willingen. Niet alleen ’s winters, ook ’s zomers valt er veel te beleven in Willingen. De overweldigende natuur nodigt uit tot het maken van lange wandelingen over het goed bewegwijzerde padennetwerk. En ook fietser komen in Willingen aan hun trekken, bijvoorbeeld op het langeafstandsfietspad de R5 dwars door Hessen. Overnachten is mogelijk voor iedere beurs in de vele hotels, pension en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven