Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Plettenberg

Plettenberg is een stad van bijna 26.000 inwoners in het westelijk deel van het Sauerland tussen het Lennegebergte in het noorden en het Ebbegebergte in het zuiden. In Plettenberg mondt de Else uit in de Lenne. Over de weg is Plettenberg via de B236, de B229 en de L842 te bereiken. Plettenberg is ook op het spoorwegnet aangesloten.

Het gebied van de huidige stad Plettenberg was al voor de Karolingische tijd bewoond door Saksische stammen. Plettenberg is voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1072. In 1397 kreeg de stad stadrechten, maar als twistappel van het Keulse aartsbisdom bleef het de stad verboden een muur te bouwen. Het duurde tot 1500 voor er een muur kwam. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) had Plettenberg veel te lijden en in 1622-1623 was de stad zelfs door Spanjaarden bezet die 38 weken lang van leeftocht voorzien moesten worden. In 1634 werd Plettenberg gedurende een inval verwoest en geplunderd. In 1679 kreeg Plettenberg te maken met een Franse inval. Een grote stadsbrand vernietigde in 1725 maar liefst 94% van het stadsgebied en binnen de muren werden zelfs alle huizen vernietigd. Ten tijde van de industrialisatie in de negentiende eeuw ontwikkelden zich in de rivierdalen metaalverwerkende bedrijven die met behulp van waterkracht het erts verwerkten. Vanaf 1860 was Plettenberg aan het spoorwegnet aangesloten en beleefde daardoor een economische opleving. De Tweede Wereldoorlog is Plettenberg tamelijk ongeschonden doorgekomen. In de jaren 60 ontkwam de oude binnenstad van Plettenberg niet aan de moderniseringsdrang en moesten vele huizen en het Plettenbergse smalspoor het veld ruimen ten behoeve van brede straten en een voetgangersgebied.

Plettenberg herbergt een aantal musea, zoals het Sauerlandse smalspoor, een museumspoor tussen Plettenberg, Köbbinghauser Hammer en Herscheid-Hüinghausen en het Plettenbergse erfgoedmuseum. Tot de bezienswaardige gebouwen behoren de Christuskerk uit 1230, de Böhlerkerk die even buiten de stad op een heuvel ligt, de kerk van het voormalige dorp Ohle, gebouwd tussen 1050 en 1100, de ruïne van de burcht Schwarzenberg uit 1301, het slot Brüninghausen uit 1311, het slot Grimminghausen en het oude bestuursgebouw van Plettenberg “An der Lohmühle”. Plettenberg is een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in het Sauerland. De stad ligt in de nabijheid van een indrukwekkende natuur waarin naar hartenlust gewandeld en gefietst kan worden. Door Plettenberg voert de Lenneroute, een langeafstandsfietspad dat het Sauerland met het Ruhrgebied verbindt. In de bovenloop van de Oester ligt, ook in de nabijheid van Plettenberg, een stuwmeer waarop allerlei vormen van watersport verricht kunnen worden. In de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en campings vinden de bezoekers in elke prijscategorie een gastvrij onthaal.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven