Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Rüthen

Rüthen is een kleine gemeente van ruim 10.000 inwoners in het Sauerland. Sinds een grootschalige gemeentelijke herindeling in 1975 bestaat de gemeente naast de oude stad Rüthen uit veertien dorpen en gehuchten. Het is de grootste landelijke gemeente van Duitsland. Door de gemeente Rüthen stroomt van oost naar west de Möhne. Ten zuiden van de Möhne verrijst het Arnsberger woud. In dit bosgebied ligt ook het hoogste punt van Rüthen de Wehberg op 529 meter. Het noordelijk deel van de gemeente stijgt langzaam op naar de Haarstrang die de waterscheiding tussen de Ruhr en de Lippe vormt. Het laagste punt van Rüthen ligt op 129 meter. Rüthen is eenvoudig over de A44 en vervolgens de B516 met de auto te bereiken. Hoewel Rüthen een station heeft, wordt dit niet meer voor personenvervoer gebruikt.

De huidige stad Rüthen is genoemd naar het twee kilometer verderop gelegen dorp Altenrüthen. De parochie van Altenrüthen is al in de eerste helft van de negende eeuw gesticht. Rüthen kreeg in 1200 stadsrechten. Rüthen was strategisch gunstig gelegen op de noordelijke oever van de Möhne, mede hierdoor fungeerde de stad lange tijd als centrum van de macht van de aartsbisschop van Keulen in de regio. In 1469 trad Rüthen toe tot de Hanze. Na de middeleeuwen nam de betekenis van Rüthen als stad enorm af. Zoals zo veel steden in Duitsland was ook Rüthen tussen 1573 en 1664 het toneel van een groot aantal heksenprocessen waarbij ten minste 167 mensen zijn terechtgesteld. In 1625 werd Rüthen geteisterd door de pest, in 1644 geplunderd en in 1654 verwoestte een grote brand aanzienlijke delen van de stad. Door het voorkomen van zeer geschikte zandsteen ontwikkelde Rüthen zich in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een centrum van bouwactiviteiten voor kerken, stadhuizen, burchten en kloosters. Tot ver in de twintigste eeuw bleef Rüthen een voornamelijk boerengemeenschap. Pas met de komst van de spoorlijn in 1898 kon er een zekere industrialisering plaatsvinden. Van de Tweede Wereldoorlog heeft Rüthen niet veel te lijden gehad, de Amerikanen namen de stad op 1 april 1945 in zonder noemenswaardige strijd.

Rüthen heeft een historisch museum gevestigd in een voormalige brouwerij. De nadruk ligt op de collectie fossielen, mineralen en de aanleg van de elektriciteit in Rüthen. In het gebouw van een oude touwslagerij worden werktuigen apparaten voor dat handwerk getoond. Van de middeleeuwse vestingwerken zijn behalve grote delen van de muur nog de Hachpoort en de halfronde heksenpoort bewaard gebleven. De stadsmuur biedt tegenwoordig een wandelpad rond het historische centrum. Bezienswaardig zijn verder het oude stadhuis, het Ursulinenklooster uit 1749 in barokstijl, de Sint Nicolaaskerk uit de dertiende eeuw, het in neogotische stijl gebouwde langhuis van Johannes de Doper, het Kapucijnerklooster uit 1675 waarvan nog een deel behouden is, het Joodse kerkhof, de watertoren uit 1909 en een groot aantal vakwerkhuizen. In het dorp Kallenhardt is het slot Körtlinghausen, het oude stadhuis en de kerk een bezoek zeker waard, evenals de Romeinse legerplaats in Kneblinghausen.

Door zijn ligging te midden van deels beschermde natuurgebieden is Rüthen een zeer geschikte uitvalsbasis voor vakantiegangers. De gemeente beschikt over een groot netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden door de vaak adembenemende natuur. In het Lörmecketal kan de grot Stein bezocht worden. Voor overnachtingen staan meerdere mogelijkheden ter beschikking voor elke beurs, zoals hotels, pensions, vakantiewoningen, een jeugdherberg en een camping.http://www.eroprofile.com/m/videos/album/Hollands-neuken?pnum=7

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven