Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Hallenberg

Hallenberg is een gemeente in het hoge Sauerland met in totaal net geen 4500 inwoners, waarvan ruim de helft in de oude middeleeuwse kernstad Hallenberg wonen. Hallenberg is door de aartsbisschop van Keulen gevestigd als grensstad en is tot in de twintigste eeuw vooral een landbouwstad geweest. De andere kernen van Hallenberg zijn Braunshausen, Liesen en Hesborn. De gemeente ligt in de oostelijke uitlopers van het Rothaargebergte. Hallenberg is over de weg via de B236 en de B480 te bereiken.

De belangrijkste functie van Hallenberg was voor het aartsbisdom Keulen de controle over de Heidenstraße, een 500 kilometer lange handelsweg. De stad is op een rotspunt gevestigd op de plek waar de rivieren Nuhne en Weife in elkaar stromen. Al in 1231 stond op die plek een burcht en uit 1271 is er al een stadszegel overgeleverd. In 1288 werden de stad en burcht door de graaf van Waldeck verwoest en vervolgens in 1300 weer herbouwd. Precies honderd jaar later, in 1400 werd de stad dit maal door een brand verwoest. Ondanks zijn grensfunctie bleef de invloed van Hallenberg gering; in 1482 waren er slechts 61 inwoners. Ook Hallenberg bleven herhaaldelijke pestepidemieën niet bespaard in 1480 en van 1540 tot 1542. In 1519 werd de stad nogmaals door brand verwoest. En Hallenberg kende zoals zoveel andere steden uit die regio tussen 1591 en 1717, zware heksenprocessen. De stadsmuur die uit 1300 stamde, is in 1811 afgebroken. Opmerkelijk genoeg bleven Hallenberg gedurende eindfase van de Tweede Wereldoorlog grote verwoestingen bespaard. In januari 2013 echter brandde het monumentale stadhuis volledig uit. Het is intussen weer in zijn oude luister herbouwd. Sinds 1946 beschikt Hallenberg over een openluchttheater op het terrein van een voormalige steengroeve ten noorden van de stad. In het historische ijshuisje van Hallenberg is een museum gevestigd over de ijskunst. In het informatiecentrum Kump is een historisch museum van de stad gevestigd. De gemeente Hallenberg beschikt over meer dan 50 monumenten. Bijzonder is het historische centrum met zijn oude vakwerkhuizen. De parochiekerk Sint Heribert stamt uit de dertiende eeuw, maar heeft in later eeuwen een uiterlijk in barokstijl gekregen. Ook de bedevaartskerk Maria Hemelvaart uit de twaalfde eeuw en het nabij gelegen Mariapark met het ijshuisje zijn een bezienswaardigheid en de monumentale Kapelle auf dem Kreuzberg is in 1725 gesticht. Geliefd zijn ook de uitzichttorens op de Bollerberg en Heidekopf.

Ongeveer de helft van het gemeentelijk grondgebied is deel van het Europese vogelbeschermingsgebied Medebacher Bucht. Verder vallen nog vier gebieden onder de Europese vogel- en habitatrichtlijn. Sinds 2004 is in Hallenberg een landschapsplan van kracht, waarvoor strenge regels ten aanzien van bebouwing gelden. De gemeente is in zijn geheel deel van het natuurpark Rothaargebergte. Door zijn ligging te midden van talrijke natuurgebieden is Hallenberg geliefd bij wandelaars en fietsers, waaronder uiteraard ook nordicwalkers en mountainbikers vallen. In de winter kan er goed gelanglauft worden. De vele hotels, pensions en vakantiewoningen bieden de toerist onderdak.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven