Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Het klimaat in Sauerland

Het weer in het Sauerland
Het Sauerland in Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door een gering verschil in temperatuur tussen de zomer en de winter. In de lente stijgt de temperatuur langzaam, maar de nachten kunnen dan nog flink koud zijn. Overdag is de temperatuur al wel redelijk aangenaam. In de zomer lijkt het klimaat erg op dat van Nederland De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de twintig graden met af en toe een uitschieter naar boven. De meeste neerslag valt in de herfst. De winter kent enkele weken onder het vriespunt, maar de temperaturen zijn niet extreem laag.

Juli is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 21°C. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 3°C. De gemiddelde jaartemperatuur in het Sauerland is 8°C. Het Sauerland is een nat gebied en heeft zo’n 1400 milimeter neerslag per jaar. Er zijn ongeveer tweehonderd regendagen per jaar. De minste regen valt van juli tot en met september met gemiddeld tien regendagen. De meeste neerslag kennen de maanden december en februari met achttien neerslagdagen gemiddeld. Daar zit ook veel sneeuw bij. Het Sauerland heeft op meer dan negentig dagen per jaar sneeuwbedekking. Dat maakt het gebied tot een zeer aantrekkelijk skigebied dicht bij Nederland.

In het Sauerland is het vaak helder. Er zijn gemiddeld het 1650 uren zon per jaar. De meest schijnt de zon in de maanden juli en augustus met acht uur zon per dag. Doordat het Sauerland flinke verschillen heeft tussen de toppen, hoogvlaktes en rivierdalen kunnen er wel aanzienlijke verschillen in temperatuur ontstaan. Bovendien kan er op de toppen van het middelgebergte een flinke westenwind staan, terwijl er in het dal meestal weinig wind is. U moet er dus wel rekening mee houden, dat hoe hoger u komt hoe kouder het wordt.

>> Dorpen en steden in Sauerland