Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Warstein

Warstein is een middelgrote gemeente van ruim 25.500 inwoners op de noordelijke rand van het Sauerland. De gemeente bestaat sinds een grootscheepse gemeentelijke herindeling van 1975 uit de acht dorpen en gehuchten Allagen, Belecke, Hirschberg, Mülheim, Niederbergheim, Sichtigvor, Suttrop en Waldhausen naast Warstein zelf. Over de weg is Warstein te bereiken via de B55 en B516. De gemeente Warstein ligt in het natuurpark Arnsberger woud aan de rivier de Wäster. Het zuidelijk deel van het gemeentegebied is dicht bebost, terwijl het noordelijk deel juist niet bebost is. De grens tussen deze landschapstypen wordt gevormd door de rivier de Möhne. Het hoogste punt van de gemeente ligt in het zuiden op 581 meter en het laagste punt in het noorden op 216 meter in Waldhausen.

De oudste sporen van menselijke bewoning op het grondgebied van de gemeente zijn gevonden in de Bilsteingrot en stammen uit de middensteentijd. Warstein wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 1200. Op het grondgebied van Warstein werd al voor het ontstaan van een echte nederzetting ijzer gewonnen en verwerkt. Waarschijnlijk in het jaar 1296 kreeg Warstein stadsrechten. In de middeleeuwen was Warstein gedurende langere tijd lid van de Hanze en kende daardoor een zekere welstand. De belangrijkste bronnen van inkomsten voor Warstein waren in die tijd de bosbouw, de ijzerwinning en -verwerking en de landbouw. In 1802 werden grote delen van Warstein door brand verwoest. Aan het begin van de negentiende eeuw beleefde Warstein een opleving van de ijzerverwerkende industrie, maar al een paar decennia later sloeg de crisis toe met als gevolg een grote werkloosheid. Vanaf september 1944 werd het V2-raketprogramma vanuit Suttrop gecoördineerd. In maart 1945 werden in het Arnsberger woud 208 dwangarbeiders, waaronder vrouwen en kinderen, vermoord door Duitse soldaten. In april werd de gemeente ingenomen door het Amerikaanse leger.

Het erfgoedmuseum van Warstein is gevestigd in het huis Kupferhammer aan de B55. Het huis is een burchtachtig gebouw dat in verschillende fasen is ontstaan. Ook in Belecke en Allagen zijn erfgoedmusea, in Hirschberg is er een jachtmuseum en in Sichtigvor een smederijmuseum. Ook de Bilsteingrot is een bezoek meer dan waard. Tot de bezienswaardige gebouwen van Warstein behoren vooral de vele kerken en van de oude stadsmuur zijn nog een paar restanten over. De oude binnenstad van Belecke is ook van historische waarde en verder de vele pittoreske vakwerkhuizen in de verschillende dorpen binnen de gemeente. Door de ligging te midden van natuurparken is Warstein een goede uitvalsbasis voor een vakantie in het Sauerland. De gemeente leent zich uitstekend voor het maken van lange wandel- en fietstochten op het uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Ruime overnachtingsmogelijkheden worden geboden voor elke beurs in de vele hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherberg en campings.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven