Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Fritzlar

Tegen de steile oever van het riviertje de Eder ligt Fritzlar, een schilder-achtig plaatsje met ongeveer 14.000 inwoners. Het is een goedbewaard gebleven stadje dat in de tweede-wereldoorlog nauwelijks schade heeft geleden, en dat is goed te zien. Binnen de stadsmuren lijkt het namelijk soms net of je zo in de middeleeuwen bent beland.

Fritzlar


Geschiedenis Fritzlar

Fritzlar zou in het jaar 724 gesticht zijn door Bonifatius. Deze missionaris liet in de buurt van het huidige Fritzlar een Donareik omhakken en van het hout van deze heidense boom liet hij een kerk bouwen ter ere van St.Petrus van waaruit het latere klooster begon. In de middeleeuwen maakte de stad grote groei en rijkdom mee wat vandaag de dag nog te zien is aan tal van gebouwen en monumenten. Hoog boven de stad zijn de beide spitze torens van de St.Petridom, kenmerk van Fritzlar. goed te zien. De prachtige pijlerbasiliek werd in de periode 1171-1230 gebouwd is zowel aan de binnenzijde als ook buiten het bekijken meer dan waard.

In het dommuseum wordt de domschat bewaard. De schat bevat meerdere zeer waardevolle kunstwerken en voorwerpen. Ook bezienswaardig is het prachtige in gotische stijl gebouwde (15e eeuw) raadhuis. De Markt is gelijk achter het raadhuis te vinden en is omsloten door schitterende vakwerkhuizen. Midden op het marktplein is de Rolandsbrunnen (1564) te zien. De Markt van Fritzlar wordt tot de mooiste van Duitsland gerekend. Het Hochzeithaus, gelegen aan de gelijknamige straat is een fraai vakwerkhuis uit de 16e eeuw. In het stadsdeel Neustadt ligt het Ursulinen-klooster met 14e eeuwse kerk. Aan de overzijde van de Mühlengraben, een zijstroom van de Eder ligt het prachtige gotische Hospitalkapelle uit de 15e eeuw.

Marktplatz in Fritzlar

Bezienswaardigheden

Vroeger werd Fritzlar ook wel de stad van de torens genoemd, want niet minder dan veertig torens maakten onderdeel van de muren rondom de stad. Vandaag de dag sieren nog 10 torens het stadsbeeld waarvan de Grauer Turm uit 1273 de grootste Wehrturm van Duitsland is. Tijdens een stadswandeling krijgt u het beste de indruk van de rijke historie die Fritzlar heeft. Naast de vele mooie vakwerkhuizen die u tegenkomt zijn de Steinerne Häuser, gotisch van stijl met trapgevels ook bezienswaardig. Zoals u hebt kunt kunnen lezen is er het nodige te zien in Fritzlar. Een weekend in deze stad leent zich uitstekend om de stad te verkennen en te ontdekken. Overnachtingsmogelijkheden zijn er volop. Het aanbod aan hotels en pensions is groot en in diverse prijsklassen.

Twee uitzichtspunten zijn buiten de stad te vinden. Op 20 minuten wandelen treft u westelijk van Fritzlar de Eckerichswarte aan. Ten noorden op ongeveer 30 minuten lopen komt u aan bij de Hellenwarte. Vanaf bij punten heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.

>> Dorpen en steden in het Sauerland