Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Balve

Balve is een stad in het Sauerland gelegen in het dal van de Hönne. De huidige gemeente bestaat uit zeven kernen. In totaal heeft de gemeente zo’n 11.500 inwoners waarvan het merendeel in Balve zelf woont. De stad is goed bereikbaar via de B229 en B515. Via het spoor is Balve over de Hönnetalbahn te bereiken. Naast Balve zelf bestaat de gemeente uit de volgende kernen: Beckum, Eisborn, Garbeck, Langenholthausen, Mellen en Volkringhausen. Balve ligt in het natuurpark Homert omringd door beboste hellingen en dicht bij het Sorpestuwmeer.

Balve is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Europa. De archeologische geschiedenis gaat ver terug, want in 2002 zijn er botten gevonden van acht verschillende soorten dinosauriërs van 140 miljoen jaar oud. In de grotten rond Balve zijn resten gevonden van Neandertalers van tussen 100.000 en 40.000 jaar geleden, die daar op mammoeten hebben gejaagd. Ook in de jonge steentijd zijn de grotten in het Hönnedal bewoond geweest. En ook uit de jonge steentijd is er bewijs van bewoning door rendierjagers. Dat Balve ook door Germaanse stammen bewoond werd is voor een deel nog terug te vinden in sommige oeroude straatnamen en in de vondst van het grondplan van een langhuis uit de eerste eeuw. De naam Balve is sinds 864 bekend. De nederzetting is in de vroege middeleeuwen ontstaan uit drie boerderijen. Belangrijk in de ontwikkeling vn Balve is dat het dorp lag op de grens tussen het hertogdom Westfalen en het graafschap Mark. In 1430 kreeg Balve stadsrechten. Balve was tussen 1592 en 1666 een centrum van heksenvervolging; honderden mensen werden hier vermoord, tussen 1628 en 1630 alleen al bijna 300. Balve werd ook niet gespaard door branden; de stad werd regelmatig door vuur vernietigd. Na 1789 werd de stadsmuur afgebroken en werden de huizen verder uit elkaar gebouwd. In 1922 werd ter gelegenheid van de eerste vergadering van de erfgoedbond van het Sauerland festival van de Balvse grot in het leven geroepen. In 1943 werd de enige joodse inwoner van de stad naar Theresienstadt gedeporteerd. In de laatste oorlogsjaren werden in steengroeve van Balve dwangarbeiders en gevangenen ingezet bij het bewapeningsprogramma Schwalbe I. Honderden stierven er van uitputting. In 1975 ontstond de huidige gemeente Balve door de samenvoeging van zeven steden, dorpen en gehuchten. In januari 2007 had Blave zwaar te lijden van de orkaan Kyrill die grote delen van de bossen rond de stad ontwortelde. Het landschap is hierdoor blijvend veranderd.

In Balve met zijn rijke archeologische geschiedenis is uiteraard een museum over die geschiedenis, het museum voor prehistorie en vroege geschiedenis is gehuisvest in een bijgebouw van de Luisenhütte. In dit museum is veel over de geschiedenis van het gebied rond Balve te vinden. De Luisenhütte is de oudste behouden hoogoven van Duitsland. Hier werd vroeger ijzer gesmolten uit ijzererts. In het dorpsmuseum van Mellen wordt het vroegere boerenleven getoond. Verder zijn er in Balve enige galerieën, zoals Piçáta en de Gransauer Mühle. Balve beschikt over een ruime sortering van monumenten die alle een bezoek meer dan waard zijn. Hieronder ook de vele met liefde gerestaureerde vakwerkhuizen, de parochiekerk Sint Blasius, het Drostenhaus, vier historische molens en het slot Wocklum. Verder zijn er de belangrijke natuurmonumenten als de Balvse grot en andere grotten in de omgeving, parken en natuurbeschermingsgebieden. Om van al de interessante zaken in Balve als toerist te kunnen genieten zijn er ook volop overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen voor iedere beurs.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven