Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Marburg

Kreisstadt Marburg is vooral bekend als stad van de Philipps-Universität welke hier gevestigd is. Het was in 1527 de eerste protestantse universiteit ter wereld gesticht door Filips I van Hessen. Naast de vele studenten die de stad bevolken is de stad een geliefd reisdoel voor toeristen, en dat is niet zonder reden.

Marburg


Bezienswaardig in Marburg

De stad is gelegen aan de Lahn op de rechteroever van deze rivier. Marburg gebouwd in lagen tegen de Schlossberg aan. Het oude stadsdeel is terrasvormig op de hellingen van deze berg gesitueerd. Dit levert steile en nauwe straatjes op wat knus aandoet. In de straatjes treft men veel oude bezienswaardige huizen en gebouwen aan uit de 16e en 17e eeuw. Ook aan de Marktplatz zijn fraaie panden gelegen. Het 16e -eeuwse Rathaus met renaissance gevel is hier een mooi voorbeeld van. In de gevel is een uurwerk gebouwd met kraaiende en klapwiekende haan. Beeldbepalend is het residentieslot van de Marburger graven die er ooit gewoond hebben. Het slot gebouwd in de periode 13e-15e eeuw is hooggelegen op de Schlossberg en van verre zichtbaar. Bezienswaardig zijn de kapel, de ridderzaal en diverse verzamelingen welke ten toon gesteld worden. Boven bij het slot wordt u beloond met een met een magnifiek uitzicht over de stad. Achter het slot, in het Schlosspark is een openluchttheater te vinden.

Een ander pronkstuk, zo niet het pronkstuk van Marburg is de monumentale Elizabethkirche, de op één na oudste gotische kerk van Duitsland. De kerk gebouwd (1235) in de vorm van een kruisvormige hallenkerk is met haar 80 meter hoge ranke torens beeldbepalend voor de stad en absoluut een bezoek waard. Eigenlijk is de gehele kerk zowel van binnen als buiten prachtig. Bijzonder bezienswaardig zijn onder meer: het hoofdportaal, het bijna origineel gebleven interieur, de sacristie met gouden schrijn en het hoofdaltaar. In de kerk zijn ook diverse graven te vinden van diverse Hessische vorsten. Nog twee fraaie kerken zijn de St.Martienkirche uit de 13e-15e eeuw en Kugelkirche uit de einde 15e eeuw.

Marktplaats Marburg

Studentenstad Marburg

Zoals gezegd is Marburg een echte studentenstad. De aanwezigheid een grote bibliotheek, de grootste in Duitsland is dan ook van groot belang. Het universiteitsmuseum bevat naast schatten uit de Elizabethkirche, ook schilderijen en beelden uit 19e en 20e eeuw en tevens meubilair en handwerken uit de periode 16e en 19e eeuw. Studenten zorgen levendigheid en vrolijkheid, en dat is terug te zien in de stad naast toeristen veel studenten de binenstad bevolken. De Altstadt van Marburg is boeiend zo schreven we, onderweg naar het slot zult u het zien. Het middelpunt is de Markt waar statig zich het Rathaus verheft en waar zomers de terrassen volzitten met toeristen en... studenten.

>> Dorpen en steden in het Sauerland