Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Informatie over het Sauerland

Zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht slechts en u zit al middenin een van de mooiste vakantiegebieden van Duitsland, het Sauerland. Het Sauerland heeft een zeer afwisselend landschap dat voor het grootste gedeelte bestaat uit middelgebergte met toppen tot ruim 840 meter en daartussen diepe dalen. Uitgestrekte bossen, grazige weiden, glasheldere beken en rivieren, uitnodigende stuwmeren, het Sauerland heeft het allemaal. En naast deze prachtige natuur valt er ook veel te beleven op cultureel gebied in de pittoreske dorpjes, de bedrijvige stadjes, de majestueuze kastelen en geheimzinnige ruïnes. De rijke historie van het Sauerland komt goed tot uitdrukking in de getuigen van het industriële verleden, de oude mijnen waarin sinds de middeleeuwen allerhande metalen gewonnen werden. De verwerking van die metalen tot eindproducten hebben ook hun sporen in het landschap achtergelaten, want de bossen waren van oudsher bronnen van hout om houtskool van te maken. Tegenwoordig zijn de bossen weer terug, maar het merendeel bestaat uit naaldhout.

Wintersport Winterberg

Op deze website vindt u informatie over al het moois dat het Sauerland te bieden heeft. Door de ligging dicht bij Nederland is het gebied uitermate geschikt voor korte tripjes en langere vakanties. Alle jaargetijden valt er wel iets te beleven in het Sauerland, maar de beste seizoenen zijn natuurlijk de zomer en de winter. In de zomer kunt u eindeloze wandel- of fietstochten maken over de goed bewegwijzerde en rustige paden. Alle vormen van watervermaak staan in het Sauerland ook op het program op een van de vele stuwmeren die de regio rijk is. Ook kunt u na heerlijk flaneren in de historische stadjes uitrusten op een terrasje met een verfrissend drankje, bijvoorbeeld een onvolprezen Warsteiner, het bier uit het Sauerland. In de winter is het Sauerland het gebied voor een lang weekend wintersport, maar langer kan natuurlijk ook. Door de vele toppen en dalen zijn er voldoende pistes om alle vormen van sneeuwpret te accommoderen. Alpineskiërs en snowboarders kunnen omhoog met allerhande liften van cabine- tot sleeplift. De vele uitgezette langlaufroutes en wandelpaden bieden ook de niet-skiërs voldoende mogelijkheden. Maar zelfs daarmee houdt het niet op, ook rodelaars en schansspringers komen aan hun trekken. Het grootste skigebied vindt u bij Winterberg, maar er zijn er meer in het Sauerland.

Het Sauerland zou Duitsland niet zijn als er niet ook voldoende kuur- en wellnessmogelijkheden waren. Verschillende stadjes in het Sauerland hebben de status van officieel kuuroord en de parken en inrichtingen die daarbij horen zijn, ook als u niet meteen gebruikmaakt van de kuren die geboden worden, een feest om in te vertoeven. Voor uw verblijf kunt u in het Sauerland kiezen uit een ruim aanbod van overnachtingsmogelijkheden, van luxe kuurhotels tot jeugdherbergen, van familiecampings tot kamperen bij de boer en van vakantiehuisjes tot bed-and-breakfasts.

>> Dorpen en steden in Sauerland