Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Actief - wandelen en fietsen

Dichte bossen, grazige weilanden, glooiende bergen en dalen met glasheldere beekjes, romantische dorpen met vakwerkhuizen, dat alles kenmerkt het Sauerland. Het is een landschap dat bij uitstek geschikt is voor wandelaars en nordic walkers. Maar behalve voor wandelen leent het Sauerland zich ook voor fietsen, mountainbiken en wielrennen.

Voor het wandelen staan de toerist meerdere goed bewegwijzerde wandelpaden ter beschikking in verschillende moeilijkheidsgraden. In het oostelijke Sauerland ligt de Medebacher Bergweg die met een lengte van 65 km en veel stijgingen en dalingen als zwaar wordt bestempeld. Ook zwaar maar minder lang met zijn 33 km is de Hochsauerland-Kammweg. Minder zwaar is de Winterberger Hochtour van 84 km die bij de Kahle Asten begint en eindigt en alle dorpen van Winterberg aandoet. Iets korter, maar even zwaar is de Ehmsenweg in het westelijk deel van het Sauerland met 76 km. De Rothaarsteig is een langeafstandswandelpad dwars door het Sauerland van 151 km dat Brilon in Noordrijn-Westfalen met Dillenburg in Hessen verbindt. Naast de Rothaarsteig zijn er nog enkele langeafstandspaden die het Sauerland doorkruisen, zoals de Sauerland-Höhenflug van Altena naar Korbach van 192 km, de Sauerland-Höhenflug van Meinerzhagen naar Korbach met 202 km en de Sauerland-Waldroute met 240 km.

Naast de paden voor de doorgewinterde wandelaar staan de toerist in het Sauerland natuurlijk ook vele paden ter beschikking die geschikt zijn voor een korte wandeling met het hele gezin, puur voor het vermaak maar ook wel ter lering. Bijvoorbeeld op de natuurpaden of de themaleerpaden geschikt voor de allerkleinsten. Deze beginnen en eindigen meestal in of vlak bij een van de vele pittoreske dorpjes van het Sauerland. Rond de talrijke stuwmeren in het Sauerland is het ook goed wandelen en fietsen.

Net als aan de wandelaar heeft het Sauerland ook aan de toerfietser veel te bieden. Een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde fietspaden staat ter beschikking. Een bijzondere dienst waar de fietstoerist in het Sauerland gebruik van kan maken, zijn de fietsbussen die in het hoogseizoen van eind april tot begin oktober op zon- en feestdagen hun routes rijden. Op deze bussen met aanhangwagen kan de eigen fiets worden meegenomen. Het zijn twee maatschappijen die samen vijf routes bedienen:
1. Soest - Günne - Neheim-Hüsten - Sundern
2. Soest - Körbecke - Belecke - Warstein
3. Lippstadt - Erwitte - Anröchte - Warstein
4. Brilon - Rüthen - Belecke
5. Schmallenberg - Bad Fredeburg - Bödefeld - Meschede

Net als voor de wandelaars zijn er voor fietsers langeafstandspaden en rondtoerpaden. De belangrijkste van deze fietspaden zijn, de RuhrtalRadweg van 230 km vanaf de bron bij Winterberg tot de monding in de Rijn bij Duisburg. De SauerlandRadring is aangelegd op een voormalig spoortracé en beslaat 84 km. Dit fietspad gaat dwars door het hart van het Sauerland en verbindt Finnentrop, Lennestadt, Schmallenberg en Eslohe. De MöhnetalRadweg is een fietsroute met verschillende alternatieven die naar eigen inzicht gevolgd kunnen worden, maar hij garandeert een ruim aanbod van natuur en cultuur tussen de Haarstrang en het Arnsberger woud. Hetzelfde geldt voor de Ruhr-Sieg-Radweg van 113 km. De Alme-Radweg voert van het Sauerland naar Paderborn. De Diemelradweg is 110 km lang en voert van de bron van de Diemel in Usseln naar de monding in Bad Karlshafen. Over de historische handelswegen van het Sauerland voert de Hellwegroute van Duisburg tot Höxter.

Voor de wat meer avontuurlijke fietsers zijn er allerlei fietspaden en -routes die geschikt zijn voor mountainbikers in alle moeilijkheidsgraden. Ook deze paden zijn goed bewegwijzerd en voor mountainbikers worden bovendien verschillende evenementen georganiseerd. Ook voor wielrenners worden toertochten en evenementen georganiseerd. Het bergachtige landschap biedt de wielrenner een geschikte uitdaging.

>> Dorpen en steden in Sauerland