Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bad Berleburg

Bad Berleburg in het Sauerland, gelegen aan de B 480, is in oppervlakte een van de grootste gemeenten van Duitsland. De stad Bad Berleburg zelf is met 6700 inwoners de grootste van de 23 dorpen en gehuchten die tot de gemeente behoren. Vlak bij Bad Berleburg mondt de Odeborn uit in de Eder. Bad Berleburg bestaat uit een boven- en benedenstad. In het dal van de Odeborn liggen het station en de markt. De gebouwen van de bovenstad op de hellingen zijn grotendeels vakwerkhuizen met leistenen daken. Over de stad waken het slot met een kasteeltuin en orangerie.

Uit opgravingen blijkt dat het gebied van de huidige stad al in de zevende eeuw voor Chr. bewoond werd. De tot de gemeente behorende dorpen Arfeld en Raumland worden al rond 800 vermeld in oorkondes, Berleburg zelf wordt pas in 1258 vermeld. In de jaren 1488 en 1522 werd de stad geheel door brand verwoest. Onder de heerschappij van de graven van Sayn-Wittgenstein was er sprake van grote religieuze tolerantie in Bad Berleburg. Hier werd in de jaren tussen 1726 en 1742 de omvangrijke Berleburgse Bijbel in acht grote delen gedrukt. Ook bestond er een grote tolerantie ten opzichte van Sinti en Roma, waarvan verschillende families als bouwvakkers werkten voor de graven of militaire en politiediensten verrichtten. In 1825 werd Bad Berleburg nogmaals bijna geheel door een brand verwoest. Met de bouw van de spoorlijn Erndtebrück–Bad Berleburg in 1911 begon voor Bad Berleburg de industrialisatie, aanvankelijk alleen nog voor hout, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam ook andere industrie naar de gemeente. In de Nazitijd die door de Berleburgse bevolking met gejuich werd ontvangen, kregen de zigeunerfamilies het zwaar te verduren. Behalve de Roma en Sinti zijn ook joden zwaar vervolgd in Bad Berleburg. Na de oorlog is er echter een bewustzijnsproces op gang gekomen en de slachtoffers worden tegenwoordig op waardige wijze herdacht. Bad Berleburg is al sinds 1935 vanwege zijn milde klimaat en schone lucht erkend als kuuroord. Na 1949 is de Wittgensteinkliniek als ziekenhuis voor psychosomatische klachten opgericht. In 1971 kreeg Berleburg een erkenning van de Duitse overheid als Kneippkuuroord en mag daarom sinds dan het predicaat “Bad” voeren.

Tot de bezienswaardigheden van Bad Berleburg behoort zeker het Stadtmuseum. Verder zijn er het Smederijmuseum in Arfeld, het Erfgoedmuseum Diedenshausen, het Drehkoite Girkhausen, de leisteengroeve Raumland en het museum Hof Espe. Naast deze musea is er in het gehucht Hüttental het Alexander Mackmuseum. Belangrijke gebouwen in de gemeente zijn het in barokstijl gebouwde slot Berleburg, de schoolkapel Sassenhausen uit 1703, de Ludwigsburg en de monumentale Evangelische kerk. Voor de vakantieganger heeft Bad Berleburg zowel zomers als ’s winters veel te bieden. Voor wandelaars zijn er vele goed bewegwijzerde wandelpaden en fietsliefhebbers vinden er naast de vele fietspaden in de gemeente ook een aantal langeafstandspaden. Ook de wintersportgasten vinden een ruim aanbod aan langlauf-, rodel- en alpineskimogelijkheden. De gasten kunnen in alle jaargetijden gemakkelijk passend onderdak vinden in de vele hotels, pensions, campings en andere overnachtingsmogelijkheden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven