Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Attendorn

Attendorn is een middelgrote stad in het zuidelijke Sauerland. Tot de gemeente behoren behalve de stad Attendorn zelf, met ongeveer 14.000 inwoners, ook nog 55 dorpen en gehuchten. In totaal heeft de gemeente zo’n 25.000 inwoners. Sinds 2012 mag Attendorn de titel “Hanzestad” voeren. De stad ligt in het natuurpark Ebbegebirge even ten noorden de Biggesee, het stuwmeer in de Bigge die ook door de stad stroomt. De hoogste berg in de gemeente is Rüenhardt van 636 meter en het laagste punt vormt het stuwmeer van Ahaus ten noordoosten van Attendorn. Dit grote verschil in hoogte is ook van invloed op het klimaat, waardoor er plaatselijk grote temperatuurverschillen bestaan.

Door zijn gunstige ligging en uitstekende bodemgesteldheid werd het gebied van de gemeente Attendorn al in prehistorische tijden bewoond. De stad ligt op het kruispunt van twee grote verkeersaders, de aloude Heidenstrasse van Leipzig over Kassel naar Keulen en de Königsstrasse. In de tijd van Karel de Grote ontstond in Attendorn een kerkelijk centrum. In 1072 stichtte de aartsbisschop van Keulen de abdij van Grafschaft; dit is de eerste vermelding van de naam Attendorn. In 1222 kreeg de stad stadsrechten. De belangrijkste industrie van de stad vormden de wol- en linnenweverijen. Ook werden er al sinds 1200 munten geslagen. In de vijftiende eeuw was Attendorn zo welvarend dat het kredieten kon verlenen aan de aartsbisschop van Keulen. In 1464, 1597, 1598 en 1613 werd de stad door de pest geteisterd en tussen 1613 en 1783 woedde zeven maal een grote brand in de stad, in 1656 werd daarbij zelfs de halve stad verwoest. Verder had Attendorn te lijden van diverse oorlogen. In de Napoleontische tijd bereikte de stad haar economisch dieptepunt, waarvan ze pas halverwege de negentiende eeuw weer hersteld was. In de Tweede Wereldoorlog werd Attendorn op 28 maart 1945 zwaar beschadigd. Een paar maanden later op 15 juni volgde nog de enorme explosie van een munitievoorraad. Attendorn ligt te midden van een overweldigende natuur. De helft van het grondgebied van de gemeente bestaat uit bossen die Europees beschermd zijn. Verder ligt in de gemeente het natuurpark Ebbegebirge en er bevinden zich maar liefst negen natuurmonumenten, voornamelijk opvallende rotspartijen en monumentale bomen. De Attagrot is één van de grootste en mooiste druipsteengrotten van Duitsland en behoort dan ook tot de bezienswaardigheden van Attendorn die een bezoek meer dan waard zijn. Verder is een bezoek aan het Südsauerlandmuseum ook zeer de moeite waard.

Tot de bijzondere kerken van Attendorn behoren de parochiekerk van Johannes de Doper met een toren uit 1200, de historische kerk van het hospitaal, de moderne Sint Jozefskerk, de Verlosserskerk die in 1914 in de Jugendstil is opgetrokken en de Waldenburgkapel bij de Biggesee. Ook het oude stadhuis is een bijzonder gebouw evenals de burcht Schnellenberg, het voormalige klooster Ewig en ten slotte de torens van de oude stadmuur waar nog een klein deel van over is. Attendorn is voor wandelaars, fietsers en mountainbikers een waar paradijs. Daarnaast biedt de gemeente vele mogelijkheden op het gebied van watersport in de stuwmeren van de stad. Ook liefhebbers van de motor- en paardensport komen hier ruimschoots aan hun trekken. Ten slotte biedt Attendorn een ruime keuze aan hotels, pensions en andere overnachtingsmogelijkheden, zoals campings. Ook de inwendige mens kan in Attendorn goed verzorgd worden in de talrijke restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven