Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Eslohe

Eslohe is een gemeente in het midden-Sauerland met bijna 9000 inwoners. De gemeente bestaat sinds 1975 maar liefst uit 45 kernen, variërend van middelgrote dorpen tot superkleine gehuchten. Eslohe zelf heeft ongeveer 2700 inwoners. Eslohe is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. De gemeente ligt bijna in zijn geheel in het natuurpark Homert. Het middelgebergte wordt door vele stromen en stroompjes doorkruist, die vrijwel alle uitmonden in de Wenne. Het hoogste punt van de gemeente wordt gevormd door de Homert met 656 meter. Eslohe is over de weg te bereiken via de B55 en B511.

In de negende eeuw raakte het gebied van Eslohe bevolkt, in de tweede helft van die eeuw werd een parochie gevormd. Toch wordt Eslohe pas in 1204 voor het eerst in een oorkonde genoemd als vestigingsplaats van het ridderlijke geslacht Von Esleven. Vanaf 1368 viel Eslohe onder het graafschap Arnsberg en werd daarna verkocht aan het bisdom Keulen. In de zestiende eeuw was in Eslohe een kopersmelterij gevestigd. In Eslohe is een machine- en erfgoedmuseum gevestigd. Verder is de gerestaureerde watermolen in Cobbenrode bezienswaardig en de eveneens gerestaureerde Stertschultenhof. In Wenholthausen is een oud bakhuis, een gemeenschappelijke bakkersoven, te bezichtigen. En in Isingheim is er een oude beendermolen voor de productie van beendermeel. Tot de bijzondere bouwwerken van Eslohe behoren de parochiekerk Sint Petrus en Paulus, de Sint Rochuskapel, die als dank voor het einde van de pestepidemie in 1637 werd opgericht, de Sint Pankratius in Reiste, het monument de Driekoningenkapel in Oberlandenbeck, het slot Obersalwey in het dorp met dezelfde naam en het Huis Wenne.

Sinds 2008 is de gemeente Eslohe een beschermd landschap voor die delen die niet al beschermd natuurgebied zijn. Door deze bijzondere ligging te midden van de natuur is Eslohe heel geschikt om te wandelen en fietsen. Ook andere vormen van vermaak zijn in het luchtkuuroord Eslohe te beleven, bijvoorbeeld in het gemeentelijke zwembad.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven