Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Lennestadt

Lennestadt is een grote gemeente van ruim 26.000 inwoners in het Sauerland. De gemeente bestaat sinds 1969 als gevolg van een gemeentelijke herindeling uit 43 dorpen en gehuchten die qua inwoneraantal variëren van enkele personen tot enkele duizenden. Lennestadt grenst aan het natuurpark Ebbegebergte in het westen, het Rothaargebergte met de Homert in het oosten. De rivier de Lenne stroomt van het oosten naar het noordwesten door de gemeente. Daarnaast behoren tot de wat grotere stromen, de Hundem, de Elspebach en de Veischede. Het laagste punt in de gemeente Lennestadt is 239 meter in de Lenne bij de grens met Finnentrop. Het hoogste punt is de Härdler bij Milchenbach met 756 meter. Ruim twee derde van het grondgebied van Lennestadt is bos en 20% wordt als landbouwgebied gebruikt. De gemeente heeft drie stations aan de spoorlijn tussen Hagen en Siegen. De gemeente is bereikbaar over de weg via de B55, de B236 en de B517.

De oudste sporen van menselijke bewoning op het grondgebied van de huidige gemeente gaan met een paar versterkingen door wallen terug tot de vijfde eeuw v. Chr. bij Kirchveischede en Elspe. Bij Oedingerberg zijn de resten gevonden van een Frankische burcht uit de periode tussen 800 en 835. Deze burcht moet een voorloper zijn geweest van het klooster Oedingen. Elspe en Oedingen hebben de oudste schriftelijke vermeldingen van rond het jaar 1000. In de eeuwen daarna worden vooral dorp en burcht van Bilstein genoemd. Het gemeentegebied wordt doorkruist door de oude heerwegen Römerweg en Heidenstrasse. De burcht Förde of Peperburg was in de twaalfde eeuw de zetel van de heren van Gevore. Na 1220 verplaatsten ze hun zetel naar de burcht Bilstein en noemden zich voortaan Edelherren von Bilstein. Toen het geslacht in 1365 uitstierf werden de graven von der Mark de heersers. In 1445 veroverde de aartsbisschop van Keulen de burcht en lijfde het gebied in. Economisch was het gebied naast de landbouw, afhankelijk van de handel in ertsen, bewerkt ijzer en houtskool. Langs de Lenne waren er tussen Saalhausen en Maumke zeven smederijen en nog twee langs de Veischede en een bij Altenhundem. Het is opvallend dat de partij van Hitler in 1933 het laagste aantal stemmen haalde in Lennestadt.

Het museum van de gemeente Lennestadt bevindt zich in Grevenbrück. Sinds 1998 is er in Meggen een mijnbouwmuseum gevestigd in de Siciliaschacht. In het Haus des Gastes in Saalhausen wordt de nagedachtenis aan de schrijfster en schilderes Josefa Berens-Totenohl die in 1969 is gestorven, levend gehouden. To de bezienswaardige gebouwen behoren de burcht Bilstein, het oorlogsmonument Mälo in Grevenbrück, de uitzichttoren Hohe Bracht, de stations in Altenhundem en Grevenbrück, de vakwerkhuizen die specifiek voor deze regio zijn, vooral in Kirchveischede en de Lintloe-Brunnen in Oedingen. Naast deze gebouwen zijn veertien kerken en achttien kapellen belangrijk, waarvan er enkele onder monumentenzorg staan. In de gemeente bevinden zich drie Europese natuurbeschermingsgebieden en nog zeven gewone natuurgebieden. Het dorp Saalhausen is een erkend luchtkuuroord. Daar is een kuurpark. Bistein bezit de erkenning als luchtkuuroord niet meer, maar heeft ook een kuurpark. In Oedingen is een vrijetijdspark met een beek, vijver, boomhuis, vuurplaats, bron en kabelbaan.

Door zijn ligging te midden van weelderige bossen is de gemeente Lennestadt uitermate geschikt van het maken van wandel- en fietstochten. In en om Lennestadt ligt een groot aantal fietspaden, waaronder een aantal doorgaande langeafstandspaden. Voor de vakantiegangers zijn er in Lennestadt dan ook voldoende mogelijkheden om te overnachten, geschikt voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven