Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Lippstadt

Lippstadt is een middelgrote gemeente van ruim 66.000 inwoners op de grens van het Sauerland. De gemeente bestaat naast de kernstad uit zeventien dorpen en gehuchten. Lippstadt ligt aan de rivier de Lippe. De belangrijkste toegangswegen van Lippstadt zijn de B55 en L822. Op het station van Lippstadt stoppen dagelijks behalve een aantal regionale treinen ook zes intercity’s en ICE’s.

Lippstadtfoto: www.hanse.org

Lippstadt is in 1184 of 1185 door de graaf van Lippe gesticht als eerste echte geplande stad van Westfalen. Maar al van voor die tijd zijn er op het grondgebied van de gemeente nederzettingen bekend. De stadsrechten werden aan Lippstadt tussen 1220 en 1222 verleend. Tussen 1260 en 1292 werd de stadsmuur gebouwd. Al voor de stichting was Lippstadt door zijn strategische ligging aan een voorde in de Lippe een belangrijk handelsknooppunt. In de twaalfde en dertiende eeuw was Lippstadt ook een Hanzestad. Gedurende de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) gingen de oorlogshandelingen niet aan Lippstadt voorbij. Van 1621 tot 1648 werd Lippstadt door verschillende troepen bezet die deels ook plundertochten in en om de stad uitvoerden. Ook de gekte van de heksenprocessen die Duitsland meer dan een lang teisterden, ging niet aan Lippstadt voorbij. In de zeventiende eeuw werd Lippstadt ook geteisterd door twee grote stadsbranden en een epidemie van vlektyfus. Aan het eind van die eeuw werd Lippstadt door de Fransen bezet. Door de opeenvolgende bezettingen en rampen verslechterde de financiële situatie van Lippstadt. Vanaf 1820 groeide als gevolg van de industrialisering inwoneraantal snel. Mede als gevolg daarvan werd de scheepvaart op de Lippe verruimd en kreeg Lippstadt zelfs een haven. Door de concurrentie met het spoor vanaf 1850 echter werd de scheepvaart in 1870 bovenstrooms van Hamm weer afgeschaft. Doordat verschillende lijnen in Lippstadt samenkwamen, werd de stad zelfs een spoorwegknooppunt. Door de goede bereikbaarheid kon Lippstadt ook uitgroeien tot een belangrijk centrum van de ijzerindustrie. Lippstadt kreeg aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nauwelijks bombardementen te verduren. De huidige gemeente Lippstadt ontstond in 1975 tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling. De rivier de Lippe heeft af en toe moeite de grote hoeveelheden water te verwerken. Dat leidde in 1965 tot een haast catastrofale overstroming, maar de maatregelen die daartegen genomen werden toonden hun effect toen in 2007 de grote watermassa’s zonder schade aan te richten de stad passeerden.

In Lippstadt zijn verschillende gebouwen zeer bezienswaardig. Om te beginnen het historische centrum met de vele oude woonhuizen in vakwerkstijl. Verder zijn de Mariakerk uit de eerste helft van de dertiende eeuw, de ruïne van de kloosterkerk Sint Marien, de Sint Nicolaikerk, de Sint Jacobikerk, het stadsmuseum, de kloosterkerk in Cappel, de waterburchten Overhagen en Herringhausen, het slot Schwarzenraben in Bökenförde, de ruïne in Lipperode, de voormalige synagoge en het Joodse kerkhof de moeite van bezoek waard. De gemeente Lippstadt heeft veel natuur in de vorm van bossen en aan de zijarmen van de Lippe. In het dorp Bad Waldliesborn is een kuurpark en het grootste termaalbad van de Kreis Soest. Ook op cultureel gebied valt er voor de toerist in Lippstadt van alles te beleven. Overnachtingsmogelijkheden biedt Lippstadt ruimschoots in de vorm van hotels, pensions en vakantiewoningen en gastronomisch is er ook van alles te genieten inde gezellige binnenstad.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven