Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Oberhundem

Oberhundem is een dorp met nog net geen 1000 inwoners in de gemeente Kirchhundem. Het dorp ligt ten westen van de belangrijkste bergrug van het Rothaargebergte in het Sauerland. Oberhundem ligt in een bassin op een hoogte van 412 meter dicht bij de monding van de Wigge in de Hundem die door het dorp stroomt. Oberhundem is bereikbaar via de L553. Oorspronkelijk was Oberhundem in een boven- en benedendorp verdeeld en gebouwd in het rivierdal, maar na de Tweede Wereldoorlog zijn ook veel van de hellingen bebouwd.

Het schilderachtige Oberhundem ligt omgeven door bossen en weilanden in het hogere dal van de Hundem. Het dorp wordt in 1308 voor het eerst vermeld in een oorkonde. Maar volgens oude overlevering zou de nederzetting al voor het jaar 1000 zijn ontstaan. Het dorp vierde dan ook in 1927 al officieus zijn 1000-jarig bestaan. Vanaf 1570 tot het begin van de negentiende eeuw werd Oberhundem bestuurd door de heren van Fürstenberg. In 1676 werd het hoofdgebouw van het slot voltooid en in 1681 de beide vleugels. Het kasteel herbergt een belangrijke bibliotheek van ongeveer 20.000 banden die in de achttiende eeuw bij elkaar is gebracht, met zeer kostbare drukken, kaarten en prenten. Bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling werd Oberhundem in 1969 onderdeel van de gemeente Kirchhundem. In het borduurmuseum van Oberhundem presenteert borduurwerk uit vele eeuwen in de historische omgeving van de oude pastorie. Deze pastorie is een driehonderd jaar oud vakwerkhuis. Het bekendste gebouw van Oberhundem is het slot Adolfsburg uit de zeventiende eeuw. De parochiekerk Sint Lambertus stamt uit 1771, maar de romaanse toren is heel veel ouder en stamt waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. In het oude bovendorp ligt het kuurpark met het Haus des Gastes, waarin ook een fossielenverzameling tentoongesteld wordt. Vlakbij Oberhundem ligt het Panoramapark Sauerland.

Oberhundem is met zijn slot en prachtige vakwerkhuizen een zeer attractief dorp. Het dorp is dan ook geliefd bij toeristen. ’s Zomers zijn het vooral de wandelaars die door de charme van het dorp en zijn omgeving aangetrokken worden en ’s winters de wintersporters. De wintersportattracties zijn voor beginners en families bij uitstek geschikt, mede door de 250 meter lange sleeplift. In alle seizoenen biedt Oberhundem gastvrij toegang aan kuurgasten. De toeristen kunnen een prettig onderkomen vinden in de talrijke hotels, pensions en vakantiewoningen die Oberhundem rijk is.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven