Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Brilon

Brilon is een stad in het oostelijke Sauerland. De stad zelf heeft ruim 14.000 inwoners, maar de gemeente Brilon bestaat sinds de gemeentelijke herindeling van 1975 uit zeventien woonkernen, variërend van middelgrote dorpen tot superkleine gehuchten. De gemeente heeft ruim 27.500 inwoners. Brilon is over de weg via de B251 en B516, die beide in de stad eindigen, te bereiken. De gemeente is sinds 2012 ook via het spoor weer goed bereikbaar, nadat de dienst in 1974 was opgeheven. De stad Brilon ligt op de zuidelijk rand van de Brilonse hoogvlakte. De hoogteverschillen in de gemeente zijn groot. Het laagste punt op 278 meter ligt in het dal van de Alme. Ten zuiden van de hoogvlakte bevinden zich de noordelijkste uitlopers van het Rothaargebergte met toppen tot 806 meter. Brilon heeft het grootste gemeentelijke bosareaal van geheel Duitsland. Brilon is een door de overheid erkend Kneippkuuroord.

De Brilonse hoogvlakte werd al vroeg bewoond, blijkt uit de vele vondsten uit de midden- en late steentijd. Al in de eerste eeuw werd in het gebied lood, zinkspaat, ijzer en kalkspaat gewonnen. De stad wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 973. De Keulse aartsbisschop Engelbert legde rond 1220 een stadmuur aan en verleende Brilon stadsrechten. Het gebied van de stad was economisch zeer gewild vanwege de bodemschatten die er gewonnen werden. Brilon had gedurende de tweede helft van de dertiende eeuw een eigen munt. Voor de handel was het noodzakelijk dat de stad zich bij de hanze aansloot. Wanneer dat precies gebeurde is niet bekend, maar zeker is wel dat Brilon nooit een belangrijke rol heeft gespeeld en het lidmaatschap eindigde in 1669. Niettemin ontwikkelde Brilon zich tot een bloeiende stad. In 1506 goot de klokkengieter Humpert de zogenoemde Bürgerglocke. Deze klok wordt nog steeds van 11 november tot 30 april ’s avonds van 20.55 tot 21.00 uur geluid,naar men zegt om verdwaalden naar de stad te leiden. In 1655 werd na drie jaar onderhandelen gymnasium Petrinum gesticht en is daarmee een van de oudste gymnasia van Westfalen. De grote oorlogen die in de zeventiende en achttiende eeuw in Duitsland woedden, brachten grote ellende over Brilon, waarmee de neergang van de eens zo bloeiende stad werd ingezet. In de achttiende en negentiende eeuw kwam daar ook nog een groot aantal stadbranden bij en een dysenterie-epidemie in 1727. Brilon verwierf de bijnaam “stad van de ezels” als gevolg van het feit dat er in de achttiende en negentiende eeuw zo veel ezels gehouden werden. In de Nazitijd werd praktisch de gehele joodse bevolking van Brilon vermoord, in 1946 waren er nog slechts twee joodse burgers over. De stad zelf bleef gedurende de Tweede Wereldoorog gespaard voor luchtaanvallen tot de herfst van 1944.

De gemeente Brilon herbergt twee musea. In de stad zelf is er het Museum Haus Hövener gewijd aan de geschiedenis van stad en ommelanden. En het dorp Altenbüren heeft een erfgoedmuseum. Een van de bezienswaardige gebouwen in Brilon is het stadhuis, een van de oudsten van Duitsland. Van de voormalige stadspoorten is alleen nog de Derker poort over. Verder zijn de proosdijkerk uit de dertiende eeuw en de Nicolaaskerk een bezoek meer dan waard. Ook de verschillende dorpskerken in de overige kernen van Brilon hebben vaak een oude geschiedenis. De stadpomp op de markt van Brilon stamt in zijn huidige vorm uit 1726, maar is veel ouder. Brilon wordt getooid met vele oude en bezienswaardige woonhuizen, waarvan meerdere in de aansprekende vakwerkstijl. Omdat Brilon een kuuroord is heeft het ook een kuurpark. Na de verwoestingen aangericht door de grote storm Kyrill in 2007 is er op de Poppenberg in Gudenhagen-Petersborn een burgerpark aangelegd. Tot de natuurmonumenten van de gemeente behoren de bronnen van de Alme in Alme, de Kalkkuppen die met ontginning bedreigd worden, de Bachschwinden op de hoogvlakte en de Hollenlochgrot bij Rösenbeck. Door zijn ligging in de overweldigende natuur van het Sauerland is er voor de vakantieganger veel te beleven in Brilon. Wandelen, nordic walking, fietsen, mountainbiken en in de winter skiën, langlaufen en rodelen, behoren allemaal tot de mogelijkheden binnen de gemeentegrenzen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven