Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Lüdenscheid

Lüdenscheid is een gemeente met ruim 73.000 inwoners in het noordwestelijk deel van het Sauerland. De gemeente bestaat naast de gelijknamige kernstad uit 15 grotere en kleinere dorpen. Lüdenscheid heeft al sinds jaar en dag de bijnaam “mijnwerkersstad”. De gemeente is via de weg te bereiken over de A45, de B54 en de B229. Verder heeft Lüdenscheid ook aansluiting op het Duitse spoorwegnet. Er zijn twee stations, de een in Lüdenscheid en de ander in Brügge.

De vroegst bewijzen van menselijke bewoning stammen uit de middensteentijd. Lüdenscheid is waarschijnlijk in de negende eeuw ontstaan als Saksische nederzetting aan een oude heerweg tussen Keulen en Soest. De plaats lag op de waterscheiding tussen de Lenne en de Volme. In 1067 wordt Lüdenscheid voor het eerste in een oorkonde genoemd. In 1114 werd in Lüdenscheid begonnen met de bouw van een burcht als buffer tussen de aartsbisschop van Keulen en de graaf van Arnsberg. Al het volgnde jaar werd de burcht voor de eerste keer verwoest. In 1268 werd Lüdenscheid uitgebouwd tot een stad met muren en grachten, maar de daaraan verbonden rechten werden geleidelijk in de daarop volgende jaren verworven. Bijvoorbeeld pas in 1425 kreeg Lüdenscheid marktrechten. Lüdenscheid beleefde zes maal een grote brand in de jaren 1530, 1578, 1589, 1656, 1681 en 1723, waarbij iedere keer bijna de hele stad verwoest werd. De oorzaken van de – ook vele kleinere branden – waren de dichte bebouwing met houten en vakwerkhuizen, maar ook de ijzerverwerkende industrie. Tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) was Lüdenscheid vijf jaar bezet door de Fransen. Door zijn ongunstige ligging kreeg Lüdenscheid pas in 1880 een aansluiting op het spoorwegnet. Naast de ijzerindustrie was voor Lüdenscheid ook de aluminiumproductie van belang. Hier werden ook de zeppelins voorgemonteerd. Lüdenscheid was een links bolwerk, waar na de benoeming van Hitler op 31 januari 1933 als Rijkskanselier, een grote communistische demonstratie tegen de fascistische dictatuur plaatsvond. Niettemin was de machtsovername in de weken daarna volledig en werd Hitler op 18 april tot ereburger van Lüdenscheid benoemd. Ook aan het eind van Tweede Wereldoorlog bleven grote beschietingen en bombardementen Lüdenscheid bespaard. In 1969 ontstond in de grootscheepse gemeentelijke herindeling de huidige gemeente Lüdenscheid.

De gemeente Lüdenscheid herbergt een aantal musea. In Lüdenscheid zelf zijn er de Städtische Galerie met een verzameling Duitse kunst na 1945, het Geschichtsmuseum dat een erfgoedverzameling heeft, en het smederijmuseum Bremecker Hammer. Verder zijn er de tentoonstelling voor historische kantoortechniek en het Science Center Phänomenta. In Staberg is er een SIKU // WIKING Modellwelt museum voor modelbouw. Tot de bezienswaardige gebouwen in de gemeente Lüdenscheid behoren het waterslot Neuenhof, het slot Oedenthal in het Grebbeckedal, de Platehof in Brüninghausen, de Verlosserskerk en de nieuwgotische Christuskerk. In het centrum van Lüdenscheid is nog steeds het middeleeuwse bouwplan te herkennen. Lüdenscheid ligt te midden van een bosrijke omgeving, hoewel vooral het noorden en oosten van de gemeente veel industrie hebben, heeft toch ongeveer een derde van de gemeente in zuidelijke richting een landelijk cultuurlandschap. Het Nurrestadsbos dat tot aan Lüdenscheid zelf reikt, is onderdeel van het natuurpark Ebbegebergte. Op de berg Homert die met 539 meter de hoogste in de gemeente is, heeft een uitzichttoren die een weidse blik over het Sauerland biedt. In deze natuur is het goed wandelen en fietsen. Ook de omgeving van het stuwmeer in de Verse biedt een goed verblijf in de natuur. Daarbij biedt de gemeente vele overnachtingsmogelijkheden in hotels, pension, vakantiewoningen en campings.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven