Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Olpe

Olpe is een middelgrote gemeente van bijna 25.000 inwoners in het zuidwestelijk deel van het Sauerland. De gemeente bestaat behalve uit de gelijknamige belangrijkste kern Olpe, uit 38 dorpen en gehuchten. Ten noorden van Olpe ligt het Ebbegebergte en ten oosten het Rothaargebergte. De gemeente Olpe ligt in een uitgestrekt heuvelland. In het noorden zijn de hellingen steiler en de dalen dieper, terwijl in het zuiden de accenten minder sterk zijn. Hier zijn er ook een aantal hoogvlaktes. De belangrijkste rivieren in Olpe zijn de Bigge, de Olpe en de Günse. De hoogste bergen van Olpe zijn de Engelsberg met 589 meter en de Rother Stein die slechts zeven meter lager is. Hert laagste punt van de gemeente wordt gevormd door het oppervlak van het stuwmeer de Biggesee met 307 meter. Olpe is goed te bereiken via de A4, de A45, de B54 en B55 alsmede de L519. Verder heeft Olpe een station waar eens per uur een boemeltrein stopt.

De oudste bodemvondsten in Olpe stammen uit de tiende eeuw, maar de stad wordt voor het eerst in 1220 in een oorkonde genoemd. In 1311 kreeg Olpe stadrechten. Gedurende de zeventiende eeuw vonden er in Olpe verschillende heksenprocessen plaats. In 1634 had Olpe te lijden van een grote stadsbrand en ruim anderhalve eeuw later in 1795 werd zelfs 83% van de stad door een brand verwoest. De herbouw van de stad vond plaats, los van het oorspronkelijke middeleeuwse stratenplan, volgens een gestructureerd plan waarin drie brede straten werden verbonden met rechte hoeken door zijstraten. In 1875 werd Olpe aangesloten op het spoorwegnet. In 1908 werd brand gesticht in de Sint Martinuskerk die bijna geheel afbrandde en in de neogotische stijl opnieuw opgetrokken. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Olpe door een zwaar bombardement getroffen. In 1965 werd de stuwdam in de Bigge gebouwd. Tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969 werd de huidige gemeente Olpe gevormd. Sinds 2011 is de stad Olpe in het bezit van een erfgoedmuseum. Olpe is rijk aan monumenten, waaronder de historische stadsmuur met de Engelsturm en de Hexenturm. Naast de neogotische Sint Martinuskerk zijn ook de evangelische kerk en een aantal kapellen bezienswaardig. Ten slotte de Kurkölner Platz met de Geschichtsbrunnen, een fontein waarop de geschiedenis van de stad verbeeld is. Tot de natuurmonumenten van Olpe behoren de Biggesee en de Kölsche Heck.

Olpe is bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor toeristen. In de omgeving van de stad op het grondgebied van de gemeente zijn vele vormen van recreatie mogelijk. De gemeente beschikt over goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden en op het stuwmeer kunnen verschillende vormen van watersprot worden beoefend zoals zwemmen, kanoën, roeien, surfen, zeilen en duiken. Zwemmen is trouwens ook mogelijk in het grote zwembad dat over meerdere baden beschikt, alsmede een sauna en andere thermale baden. In de winter heeft Olpe ook aan de wintersporters voldoende te bieden met uitgezette langlaufloipen. En zelfs alpineskiën behoort in Olpe tot de mogelijkheden. Overnachtingsmogelijkheden bieden de vele hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings in overvloed en voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven