Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Schmallenberg

Schmallenberg is een gemeente van ruim 25.000 inwoners in het hoge Sauerland. De gemeente bestaat sinds een grootschalige gemeentelijke herindeling van 1975 uit 83 kernen die variëren van gemiddeld groot tot heel klein. De kern van de gemeente is de oude stad Schmallenberg. De belangrijkste rug van het Rothaargebergte vormt de zuidgrens van de gemeente. Het hoogste punt van de gemeente Schmallenberg ligt bij de Kahlen Asten op 831 meter. Het gemeentegebied wordt door de rivier de Lenne doorstroomd, waarin vele kleinere en grotere beken uitmonden. Het laagste punt in de gemeente ligt op 318 meter hoogte. Schmallenberg is over de weg te bereiken via de A4/A45, de A46, B236 en de B511.

In 1072 werd aan de voet van de Wilzenberg de Benedictijner abdij Grafschaft gesticht. Rond 1200 werd ter bescherming hiervan een burcht gebouwd die de basis van de huidige stad Schmallenberg vormde. In 1244 verkreeg Schmallenberg stadsrechten en werden er ook voor het eerst munten geslagen. In de middeleeuwen groeide Schmallenberg gestaag, omdat de inwoners van de dorpen in de omgeving beschutting zochten in de stad tegen aanhoudende schermutselingen. Als handelsstad was Schmallenberg lid van de Hanze. In 1608 vernietigde een grote brand een belangrijk aantal huizen, daarna bleef het ruim een eeuw rustig op dat gebied tot in 1732 en 1746 twee branden veel schade toebrachten en vele slachtoffers eisten. Ook in 1822 had Schmallenberg nogmaals een grote brand te verduren. Burgemeestersverkiezingen in 1789, 1792 en 1793 leidden tot rellen waarbij zelfs doden vielen. Van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) had Schmallenberg nauwelijks last, maar gedurende de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) had de stad wel te lijden van plunderingen. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond in Schmallenberg een textielindustrie. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Schmallenberg in april 1945 na zware strijd door de Amerikanen veroverd. De orkaan Kyrill richtte in 2007 grote schade aan in de bossen rond Schmallenberg.

De gemeente Schmallenberg is negen musea rijk. Het grootste daarvan is het leisteengroeve- en erfgoedmuseum van Holthausen. In Fleckenberg bevindt zich een techniekmuseum en in Bad Fredeburg een gerechtsmuseum. Het abdijmuseum Grafschaft stelt religieuze objecten uit de lange geschiedenis van het klooster tentoon. Verdere musea zijn het belevingsmuseum in Bödefeld, het erfgoedmuseum in Nordenau, de museumboerderij Schultenhof in Winkhausen, een bosbouwmuseum in Latrop en het kunsthuis Alte Mühle in Schmallenberg. Het gemeentegebied van Schmallenberg is een belangrijk cultuurlandschap van Noordrijn-Westfalen. De gemeente is vele cultuur- en natuurmonumenten rijk, waaronder het historische centrum van de kernstad ook valt. Bovendien liggen in de gemeente maar liefst vier door de Duitse overheid erkende kuuroorden, waarvan Schmallenberg zelf er een is.

Op toeristisch gebied heeft Schmallenberg het hele jaar door veel te bieden. In de zomer kan er uitgebreid gewandeld en gefietst worden op het omvangrijke wandel- en fietspadennetwerk, maar ook allerhande andere sporten en vormen van vrijetijdsbesteding behoren tot de mogelijkheden, zoals golfen, zwemmen, vissen, klimmen, paardrijden en tennis. ’s Winters staan alle vormen van wintersport op het programma. Schmallenberg heeft meerdere skiliften op zijn grondgebied en naast langlaufen kan er uitgebreid alpinegeskied en gerodeld worden. Schmallenberg biedt een ruime keuze aan hotels, pension, vakantiewoningen, jeugdherbergen, campings, zodat er voor elke beurs wel een onderkomen te vinden is.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven