Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bad Fredeburg

Bad Fredeburg is een dorp met een kleine 4000 inwoners dat behoort tot de gemeente Schmallenberg. Behalve een luchtkuuroord is Bad Fredeburg ook een Kneippheilbad gelegen in het Rothaargebergte in het Sauerland. De hoogteverschillen in het dorp zijn groot, want die variëren van 450 tot 818 meter.

Zeshonderd jaar geleden, in 1414, kreeg Bad Fredeburg stadsrechten. Maar de geschiedenis van het dorp gaat verder terug. In de eerste helft van de veertiende eeuw bouwde de heer van Bilstein de Vredeburg, die zoals de naam al aangeeft, bedoeld was om de vrede in het gebied te bewaren. Bij deze burcht ontstond een kleine nederzetting. De burcht ging in 1562 over in het bezit van de heren van Bruch en uiteindelijk werd hij verkocht aan de stad Fredeburg. In de zeventiende eeuw werden er in Bad Fredeburg vele heksenprocessen gevoerd. Vlakbij de gerechtslinde van het dorp staat een kapel uit de achttiende eeuw die de “heksenkapel” wordt genoemd. De kapel is gebouwd op de plek waar de ter dood veroordeelde heksen voor hun executie vertroosting zochten. De kapel is in 2006 gerestaureerd. In 1810 werd de gehele oude stad in een brand verwoest. Ook in de Tweede Wereldoorlog, in het voorjaar van 1945, kreeg Bad Fredeburg het zwaar te verduren. In 1975 verloor de stad zijn zelfstandigheid, nadat hij met 82 andere dorpen en gehuchten werd samengevoegd tot de gemeente Schmallenberg. Sinds 1995 is Bad Fredeburg een Kneippheilbad. Van de oude Fredeburg is tegenwoordig nog maar weinig meer over dan wat restanten van de slotmuren en enkele muren van de voormalige burcht zelf. Verder is in Bad Fredeburg bezienswaardig de Heiligkruiskapel uit 1646.

Omdat Bad Fredeburg een kuuroord is, worden er vele gezondheidstherapieën aangeboden die niet per se alleen voor kuurgasten toegankelijk of aanbevolen zijn. Bad Fredeburg beschikt ook over een zwembad met verschillende baden, glijbanen, eetgelegenheden en een uitgebreide saunavoorziening. In de omgeving van Bad Fredeburg kan bovendien worden gedaan aan allerlei vormen van watersport in verschillende meren en stuwmeren van het Sauerland. Voor de toeristen is er een ruime keuze aan mogelijkheden voor een doevakantie, zoals wandelen op de vele goed bewegwijzerde paden, fietsen en mountainbiken. De wintersporter kan er rodelen, langlaufen en skiën. Overnachtingsmogelijkheden zijn er ook in alle soorten en maten te over in de vele hotels, pensions en vakantiehuizen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven