Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Altenkleusheim

Altenkleusheim dat in het zuidelijke deel van het Sauerland ligt, behoort sinds 1969 tot gemeente Olpe. Het kleine dorp van slechts zo’n 800 inwoners is makkelijk te bereiken via de B 54 tussen Olpe en Krombach. Altenkleusheim ligt praktisch op de waterscheiding tussen de Bigge en de Sieg, die gelijktijdig een taal-, stam- en religieuze grens vormt. Hoewel klein heeft het dorp een oude geschiedenis die waarschijnlijk al rond het jaar 800 is begonnen. Altenkleusheim wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1383.

Het gehucht dat in de late middeleeuwen uit niet meer dan een handvol huizen bestond, groeide uit tot een dorp van zo’n 40 huizen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vrijwel allemaal verwoest worden door een Amerikaanse aanval met brandbommen. Na 1954 zette de groei in, maar deze was toch nooit erg groot, zodat Altenkleusheim zijn landelijke karakter goed kon behouden. Altenkleusheim ligt van oudsher aan oude doorgangswegen dwars door het Sauerland, zoals de “Eisenstrasse” van Frankfurt naar Nederland uit 1780 en de huidige B 54 uit 1848. Dit heeft zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van het dorp. De huidige bevolking is overwegend katholiek (85%). Dat is misschien ook de verklaring dat in Altenkleusheim een zogenoemde Lourdesgrot, een kopie van de grot in de Franse Pyreneeën, gevestigd is. Deze grot is in 1913 ingewijd.

Door zijn rustieke omgeving is Altenkleusheim een prima uitvalsbasis voor een wandelvakantie in het Sauerland. Rond en langs het dorp zijn er verschillende langeafstandspaden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven