Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Anröchte

De gemeente Anröchte bestaat naast het dorp van zo’n 7000 inwoners zelf uit nog negen andere, kleinere dorpen en gehuchten die echter al van oudsher een band met elkaar hadden. Deze dorpen zijn Altengeseke, Altenmellrich, Berge, Effeln, Klieve, Mellrich, Robringhausen, Uelde en Waltringhausen. Anröchte ligt aan de noordelijke rand van de Haarstrang een heuvelrug die zich van oost naar west uitstrekt in het Sauerland. De gemeente varieert in hoogte van 118 meter in het noorden tot 351 meter in het zuiden.

De gemeente Anröchte heeft een rijke geschiedenis. Archeologische vondsten duiden erop dat er in het gebied al rond het jaar 1000 een Frankische nederzetting was. De naam is in de loop der jaren vaak veranderd van Ananroth via namen als Anrust of Anruthe tot uiteindelijk Anröchte. In het jaar 1250 is voor het eerst sprake van de nederzetting in een officiële oorkonde. Een minder mooie kant van de geschiedenis van Anröchte, is die van de heksenprocessen die er gehouden werden in de tijd van de grote Duitse heksenvervolgingen rond 1630. De gemeente Anröchte is grotendeels katholiek. Geologisch is Anröchte internationaal bekend om het “Anröchter Stein”, een type van zandsteen dat in twee kleurvariaties voorkomt, groen en blauw. Deze steensoort is van economische betekenis voor de gemeente. Deze steen is zeer geschikt om mee te bouwen en al sinds de twaalfde eeuw er zijn steengroeves in de gemeente. De katholieke kerken in Erwitte, gebouwd in 1100 en die van Anröchte uit 1180, zijn het bewijs dat al in die tijd met deze steen gebouwd werd. De hoogtij van de bouw met de Anröchter Stein lag in de dertiende eeuw toen veel vestingwerken en burchten gebouwd werden. Daarna leefde het gebruik en de handel in deze steensoort weer op, nadat in de negentiende eeuw een goede infrastructuur werd aangelegd, zoals de verbinding tussen Minden en Koblenz, de huidige B 55. In de twintigste eeuw werd de steenwinning voor een groot deel gemechaniseerd, waardoor het zware werk in de groeves verlicht werd.

Door zijn centrale ligging is Anröchte uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in het Sauerland. In de nabije omgeving zijn verschillende attracties te vinden. Anröchte zelf beschikt over een openluchtzwembad in de bossen. Ook het Anröchter-Steinmuseum is een bezoek meer dan waard.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven