Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Assinghausen

Het dorp Assinghausen maakt sinds 1975 deel uit van de gemeente Olsberg in het hoge Sauerland. Het kleine dorp van nog geen 800 inwoners ligt in het landschappelijk mooiste deel van het Sauerland op meer dan 400 meter hoogte en wordt omringd door bergen die een hoogte van bijna 850 meter bereiken. Het toerisme – vooral in de winter – vormt de belangrijkste inkomstenbron. Assinghausen aan de bovenloop van de rivier de Ruhr ligt aan de B 480 richting Winterberg.

Assinghausen is vernoemd naar de Saksische edelman, Azzo, die het dorp rond het jaar 800 stichtte. Deze edelman vestigde zich met zijn familie en aanhang in het beschutte dal van de Schirmecke, een beek die een constante toestroom van vers water garandeerde, heel belangrijk voor de veeteelt. Het dorp wordt echter pas in 1300 voor het eerst in een oorkonde genoemd. De voor het Sauerland belangrijke dichter Friedrich Wilhelm Grimme is in 1827 in Assinghausen geboren. Sinds 1907 herinnert een standbeeld aan hem. Assinghausen werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen, doordat maar liefst 32 mannen uit het dorp aan het oostfront of in gevangenschap stierven. En in de slotfase van de oorlog kwam Assinghausen een paar dagen in de frontlinie te liggen, waardoor het zwaar beschadigd werd. Het vriendelijke uiterlijk van het dorp wordt bepaald door goed geconserveerde vakwerkhuizen. Deze huizen hebben veelal houtsnijwerk en inscriptie die het uiterlijk nog meer verfraaien. De met leistenen gedekte daken worden meestal bekroond door een smeedijzeren weerhaan. Een beeldbepalend gebouw in Assinghausen is de parochiekerk St. Katharina. Naast deze kerk die aan het eind van de negentiende eeuw naar een oud voorbeeld herbouwd werd, staat de Reisen-Speicher. Dit monument is het oudste gebouw van Assinghausen, gebouwd in 1556. Het diende als zogenoemde tiendschuur, waarin vroeger de boerenbelasting, de tienden, in natura werd opgeslagen. Ten slotte zijn ook de Küsterlandkapel en het voormalige klooster Josefsheim zeer bezienswaardig. In 1989 won Assinghausen een prijs in de nationale wedstrijd om het mooiste dorp in Duitsland te worden. En sinds 2006 mag Assinghausen zich “rozendorp” noemen.

Het door de Duitse overheid erkende kuuroord Assinghausen ligt midden in het wintersportgebied van het Sauerland. U kunt hier prachtige wandelingen maken door de sprookjesachtige besneeuwde bossen. Maar ook rodelen, langlaufen en alpineskiën behoren tot de mogelijkheden op de steile hellingen van de bergweiden rond Assinghausen. Bovendien is het wintersportgebied van Winterberg binnen 15 minuten te bereiken. In het dorp zijn voldoende mogelijkheden voor overnachting te vinden en ook het eten en drinken is verzekerd in de restaurants en gezellige kroegen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven