Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bad Wünnenberg

Bad Wünnenberg ligt op de noordelijke grens van het Sauerland. De hele gemeente heeft ruim 12.000 inwoners en de hoofdplaats die ook Bad Wünnenberg heeft ruim 3500 inwoners. De gemeente is via de A44, A33 en B480 goed te bereiken. Behalve Bad Wünnenberg zelf behoren de volgende zes dorpen tot de gemeente: Bleiwäsche, Elisenhof, Fürstenberg, Haaren, Helmern en Leiberg. Bad Wünnenberg ligt aan de Aabach en aan de benedenloop van het stuwmeer in deze beek. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk; het laagste punt is 230 meter terwijl het hoogste punt in Bleiwäsche op 453 meter ligt.

De stad Wünnenberg is in het begin van de veertiende eeuw gesticht, met de bouw van een burcht op de Wünnenberg door de graven van Büren. E burcht lag te midden van de dorpen Eddinghausen, Oberbliksen, Niederbliksen, Immighausen en Zinsdorf. De bewoners trokken na de bouw geleidelijk dichter naar de bescherming van de burcht toe. Het dorp kreeg al 1306 stadsrechten. In 1325 richtte de bisschop van Paderborn op een berg in de buurt de burcht Vorstenborg op waaromheen later het dorp Fürstenberg ontstond. In de zomer van 1348 brak in Wünnenberg de pest uit. Niet veel later kwamen de graven van Büren in de financiële problemen en ze verkochten de stad Wünnenberg met al zijn rechten aan de bisschop van Paderborn. In de vijftiende eeuw kreeg Wünnenberg nog meer rampen te verduren. In 1430 woedde er een allesverwoestende brand. Verder werden er in de omgeving voortdurend hoogopgelopen vetes tussen de bisschop van Paderborn en de landadel, uitgevochten. Deze ellende herhaalde zich ook in de zestiende eeuw met als dieptepunt de brand van 1564, vier dagen voor kerstmis. Gedurende de reformatie in de zeventiende eeuw bleef de bevolking van Wünnenberg katholiek. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) ontkwam ook Wünnenberg niet aan de nietsontziende plunderingen waarvan veel Duitse plaatsen te lijden hadden. In 1635 brak er opnieuw een pestepidemie uit, waarin zoveel doden vielen dat er een speciaal pestkerkhof moest worden aangelegd waar ruim 400 slachtoffers begraven werden. In al deze ellende beleefden ook bijgeloof en heksenvervolging hun hoogtepunt. In 1677 was er opnieuw een verwoestende brand in Wünnenberg. De herbouw werd nu echter pas na een gedegen stadsontwikkelingsplan ingezet. Hierdoor was de kans op herhaling minder groot. Deels tevergeefs, want in 1725 was er weer een grote brand. Dit keer bleven echter de kerk en het graanhuis ongeschonden. Tijdens de Napoleontische tijd werd Wünnenberg tijdelijk een Kantonhoofdstad. Na 1813 verloor Wünnenberg zijn stadsrechten en werd het bestuur overgeplaatst naar Fürstenberg.

In het dorp Haaren dat tot de gemeente Bad Wünnenberg behoort, is er een oude motormolen uit 1923 die tegenwoordig als museum dienst doet. Tot de overige bezienswaardigheden in Bad Wünnenberg behoren de oude verdedigingstoren uit de dertiende eeuw. Op het oude pestkerkhof staat nog steeds het pestkruis ter herinnering aan de slachtoffers uit 1635. Op de bodem van het stuwmeer staat de Bumbammolen uit 1746. De molen is nooit afgebroken en deze is nu bij een lage waterstand van het meer, te zien. In Fürstenberg zijn de kerk en het familieslot van de graven van Westfalen de moeite van een bezoek waard. Omdat Wünnenberg een erkend Kneippkuuroord is heeft de gemeente ook een kuurpark waar allerlei gezondheidsactiviteiten bedreven kunnen worden, waaronder blootvoets wandelen in de sneeuw. Recreëren kunnen de vakantiegangers verder in de prachtige natuur van Bad Wünnenberg, waaronder tien natuurbeschermingsgebieden. In Bleiwäsche kunnen de in 1987 ontdekte grotten bezocht worden. Wandelen en fietsen behoren uiteraard tot de mogelijkheden in Bad Wünnenberg.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven