Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Drolshagen

Drolshagen is een door bossen omgeven gemeente in het zuiden van het Sauerland. Behalve de hoofdplaats die ook de naam aan de gemeente heeft gegeven, bestaat Drolshagen uit 58 gehuchten en dorpen van verschillende groottes. Drolshagen grenst aan het natuurpark Ebbegebergte. Tot de hoge toppen in het zuiden van de gemeente behoren de Steupingen met 481 meter, de Rummelsberg (430 meter) en de Papenberg (420 meter). Andere toppen zijn in het oosten de Herrnscheid (460 meter), in het noorden de Ostert (469 meter), Euleneick (440 meter). Het hoogste punt van de gemeente is de Mark met 513 meter. Drolshagen ligt aan de A 45 en ook de A 4 heeft een afslag Drolshagen. Verder komen de B 54 en B 55 door de gemeente. Vanaf 1903 is Drolshagen aan het Duitse spoorwegnet verbonden.

Hoewel Drolshagen in 1214 voor het eerst vermeld wordt in een oorkonde, is de nederzetting waarschijnlijk veel ouder en begint hij al in de vroege negende eeuw. In 1235 werd er door de graven van Sayn een Cisterciënzerklooster gesticht. In 1248 kwam Drolshagen in bezit van het aartsbisdom van Keulen. In het midden van de vijftiende eeuw verkreeg Drolshagen de status van stad, daarmee kwam ook het recht om stadsmuren te bouwen en markt te houden. Tijdens de vijftiende en zestiende eeuw profiteerde Drolshagen van de bloeiende mijnbouw in de omgeving. De metaalverwerking werd het handelskenmerk en Drolshagen stond bekend om zijn harnasproductie. Verder bloeiden de textiel- en leerindustrie. In 1604 werd Drolshagen lid van de Hanze. De achttiende eeuw luidde een economische neergang in. Ook Drolshagen ontkwam niet aan de hoos van heksenvervolging die het hertogdom Westfalen teisterde. Drolshagen werd in 1646 deels en in 1838 bijna volledig door brand verwoest. De belangrijkste middelen van bestaan in de negentiende en vroege twintigste eeuw waren de bos- en landbouw. Pas na de Tweede Wereldoorlog verbeterde de economische situatie van Drolshagen door een verbetering van de infrastructuur. Door een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969 ontstond de nieuwe stad Drolshagen.

Tot de bijzondere en bezienswaardige gebouwen van Drolshagen, behoren: de toren van de parochiekerk Sint Clemens uit 1491, het uit 1235 stammende Cisterciënzervrouwenklooster dat tussen 1975 en 1987 geheel gerenoveerd is. Verder zijn op de markt vakwerkhuizen te bewonderen, gebouwd na de brand van 1838. De Eichener korenmolen uit 1512 is tegenwoordig een woonhuis. De Mariakapel van Hünkeshohl is een geliefd bedevaartsoord in het gebied van Drolshagen. Voor vakantiegangers heeft Drolshagen veel te bieden. Wandelen is mogelijk op de vele wandelpaden en onder ander ook op de middeleeuwse holle wegen. Verder zijn fietsen en mountainbiken populair. In de Listersee is gelegenheid voor allerhande watersporten. In de gemeente is er bovendien een ruime keuze uit overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions, vakantiewoningen en een camping.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven