Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Ense

De gemeente Ense ligt op de noordelijke rand van het Sauerland. Ense bestaat sinds 1969 uit veertien afzonderlijke kernen die voorheen eigen gemeenten vormden. De gemeente heeft ruim 12.000 inwoners. De hoogteverschillen zijn zo op de rand van het Sauerland niet groot en varieert van 121 meter tot 277 meter. De Haarstrang, een heuvelrug, loopt dwars van oost naar west door het gemeentegebied. Het westelijk deel watert via de Bremerbeek af in de Ruhr. Verder is ook de een zijrivier van de Ruhr, de Möhne, ook een belangrijke waterweg. De gemeente is over de weg te bereiken via de A445/A46 en de B516. Sinds 1964 is Ense niet meer op het spoorwegnet aangesloten. De verschillende dorpen en gehuchten die samen Ense vormen zijn (tussen haakjes het aantal inwoners): Bilme (35), Bittingen (100), Bremen (3300), Gerlingen (66), Höingen (1954), Hünningen (521), Lüttringen (970), Niederense (3366), Oberense (293), Parsit (950), Ruhne (330), Sieveringen (370), Volbringen (140) en Waltringen (660).

Een grafveld bij Bremen duidt op bewoning van het gemeentegebied sinds de vroege en middensteentijd. Tegen het einde van de achtste eeuw was het gebied door de kruising van twee grote handelswegen, de Haar weg en de Hellweg, een stabiele nederzetting geworden. Op de hoogste berg van de gemeente, de Fürstenberg, bevonden zich van oudsher twee burchten, Burg Oldenburg en Burg Fürstenberg. Later werd in de buurt nog de Burg Waterlappe gebouwd en nog weer later het waterslot Neu-Fürstenberg. Deze twee burchten werden in 1633 in de Dertigjarige Oorlog verwoest. Bremen is aan de hand van vroegst vermelding in een oorkonde, tussen 1081 en 1089, aan te wijzen als de oudste kern van de gemeente Ense. De naam Ense werd al sinds 1207 gebruikt en komt van het riddergeslacht Von Ense. Tijdens de Zevenjarige Oorlog in 1761 werd het slot te Arnsberg verwoest. Tot het einde van de negentiende eeuw bleef Ense een landbouwgemeenschap. Tot 1943 bleef het gebied van de gemeente Ense verschoond van zware verwoestingen, maar op 17 mei van dat jaar werd de stuwdam in de Möhne door de geallieerden gebombardeerd en in de vloedgolf stierven vele inwoners. Ook het Cisterciënzerklooster uit 1246 en het gehucht Himmelpforten werden verwoest.

In de dorpen Bremen en Niederense bevindt zich een erfgoedmuseum en in een schuur in Oberense is er een oldtimermuseum waar voornamelijk motorfietsen, brommers en fietsen, maar enkele auto’s tentoon worden gesteld. Tot de bijzondere en bezienswaardige gebouwen van Ense behoren de parochiekerk Sint Lambertus uit de twaalfde eeuw in Bremen. De kapel op de Fürstenberg stamt uit de veertiende eeuw. Verder hebben Oberense, Bilme en Niederense een bezienswaardige kapel. In Hünningen is het slot Haus Füchten een bezoek meer dan waard. Acht verschillende delen van Ense zijn sinds 2006 aangewezen als beschermd landschap. Verder zijn er zes beschermde natuurgebieden binnen de gemeentegrenzen. Door deze ligging te midden van de natuur, is Ense geliefd bij toeristen. In het gebied zijn uitgebreide wandelingen te maken en ook fietsers kunnen er hun hart ophalen, onder andere op het Möhnetalfietspad dat met 65 kilometer door de gemeente voert.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven