Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Erwitte

Erwitte is een gemeente van ruim 15.000 inwoners op de noordelijke rand van het Sauerland. De gemeente ontstond in 1975 toen tijdens een grote gemeentelijke herindeling vijftien dorpen en gehuchten werden samengevoegd. Het eigenlijke dorp Erwitte is de grootste van de vijftien met een kleine 6500 inwoners. Erwitte is over de weg via de B44, de B1 en de B55, goed te bereiken. De spoorlijn die door de gemeente loopt is alleen nog voor goederenverkeer in gebruik.

De vondsten van graven uit de late steentijd bewijzen dat het gebied van Erwitte een langdurige bewoning kent. Het dorp wordt echter voor het eerst in de negende eeuw vermeld. Erwitte ligt van oudsher op een belangrijke kruising tussen hoofdwegen door het Sauerland, de Hellweg en de Lipperweg. Volgens de overlevering stichtte Karel de Grote zelf in Erwitte de Königshof, een paleis waarin vele jaren lang koningen en keizers gelogeerd hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de middeleeuwen verschillende belangrijke adellijke geslachten hun zetel hadden. Hoewel Erwitte wel al sinds 1027 een markt had, heeft het nooit officieel stadsrechten gekregen. De heerschappij over Erwitte was lange tijd een twistpunt tussen de bisdommen van Keulen en Paderborn, maar in de zeventiende eeuw lukte het de familie Landsberg zu Erwitte het gezag in één hand te krijgen. Het resultaat was de bouw van het slot Erwitte. Rond 1630 ontkwam ook Erwitte niet aan de grootscheepse heksenprocessen die Duitsland gedurende de Dertigjarige oorlog (1618-1648) teisterden. De status van stad verwierf Erwitte pas in de twintigste eeuw, toen na de Eerste Wereldoorlog een economische opgang tot stand kwam. Tussen 1959 en 1970 herbergde Erwitte een bataljon van luchtafweergeschut. In 1975 ontstond de huidige gemeente Erwitte uit de samenvoeging van Bad Westernkotten, Berenbrock, Böckum, Ebbinghausen, Eikeloh, Horn-Millinghausen, Merklinghausen-Wiggeringhausen, Norddorf, Schallern, Schmerlecke, Seringhausen, Stirpe, Völlinghausen en Weckinghausen.

Door zijn bijzondere geschiedenis als thuishaven voor een koningspalts, hebben Erwitte zelf, maar ook veel van de andere kernen, een groot aantal bezienswaardigheden. Daartoe behoren onder andere: het historische stadhuis, de Königshof, de oude Hellweg – de langste handelstraat voor zout uit de middeleeuwen, het slot Erwitte, de Romaanse Laurentiuskerk, het Böllhoffhaus met erfgoedkamer, de Heimathof, de zoutwinningsinstallatie en de watermolen in Westernkotten en de windmolen in Schmerlecke. In Erwitte is ook het stadspark met het Schlossbad een bezoek waard. De gemeente Erwitte heeft veel natuur waarin het goed wandelen en fietsen is. Een andere vorm van vermaak die op de rivier de Lippe beleefd kan worden is kanovaren. Erwitte beschikt over meerdere hotels, pensions en andere overnachtingsmogelijkheden zodat er voor iedere beurs wel een geschikte oplossing te vinden is.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven