Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Eversberg

Het dorp Eversberg is een voormalige stad in de gemeente Meschede in het Sauerland. Het dorp gelegen in het dal van de Ruhr, heeft nog geen 1900 inwoners. Eversberg ligt in het natuurpark Arnsberger Wald. Eversberg is over de weg gemakkelijk te bereiken via de B7 en de B55.

Al in de elfde eeuw bouwde graaf Eberhard van Arnsberg de burcht Eversberg tezamen met twee ringmuren. Tegenwoordig is van deze burcht alleen nog een ruïne over. In 1243 kreeg Eversberg stadsrechten en zelfs een eigen munt. In 1369 verviel Eversberg net als het graafschap van Arnsberg aan de keurvorst van Keulen. Voor de economie van Everberg was vooral de weverij-industrie. De producten werden in de achttiende eeuw tot in Frankrijk verhandeld. In 1975 verloor Eversberg uiteindelijk zijn zelfstandigheid toen de voormalige stad werd ingedeeld bij de gemeente Meschede. In 1981 won Eversberg de gouden medaille van de Bondsrepubliek Duitsland van de wedstrijd voor het mooiste Duitse dorp. Deze onderscheiding is ook vandaag nog te herkennen in het pittoreske en aantrekkelijk aanzien van het dorp. Van de burcht is nog slechts een ruïne over die als uitzichttoren vrij bezocht kan worden. In het historische centrum van Eversberg staan vele goed geconserveerde vakwerk- en met leisteen beklede huizen. In één daarvan is een museum gevestigd. Hier kan de bezoeker kennismaken met de geschiedenis van het leven van boeren en handwerkslieden, alsmede de ontwikkeling van landschap en cultuur. Verder is de dertiende eeuwse parochiekerk Sint Jan Evangelist uit de dertiende eeuw bezienswaardig.

Van de prachtige natuur te midden waarvan Eversberg ligt, kan goed genoten worden tijdens de vele wandelmogelijkheden die het gebied heeft. Brengt u daarbij zeker ook een bezoek aan de Lörmecketoren, vlak bij het hoogste punt van het Arnsberger Wald. Van daaruit heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving en het natuurpark. In Eversberg behoort uiteraard ook fietsen tot de recreatiemogelijkheden. Voor de verzorging van de inwendige mens vindt u in Eversberg ook voldoende gelegenheid.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven