Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Finnentrop

De gemeente Finnentrop in het Sauerland ligt ingeklemd tussen het Ebbegebergte in het zuidwesten en de Homert in het noordoosten. De gemeente die bestaat uit 40 dorpen en gehuchten wordt van zuid naar noord doorstroomd door de Lenne. Het laagste punt van Finnentrop ligt bij Rönkhausen op 220 meter en het hoogste punt is bij Weuspert op 651 meter. Finnentrop is een zeer landelijke gemeente, want de belangrijkste plaats die ook Finnentrop heet, heeft slechts een kleine 3500 inwoners. De gehele gemeente heeft net 17000 inwoners. Finnentrop ligt aan de B236 en daarnaast heeft de gemeente een station. Het grootste deel van het grondgebied bestaat uit bossen.

De geschiedenis van de verschillende kernen van Finnentrop gaat terug tot in de middeleeuwen. Volgens de oorkonden zijn de dorpen Lenhausen en Rönkhausen het oudst, die worden al vermeld in 1162. Maar uit archeologische vondsten blijkt dat de huidige parochiekerk van Schönholthausen al een elfde eeuwse voorganger heeft. Het gebied van de gemeente was aanvankelijk verdeeld over verschillende adellijke families, maar tussen de dertiende en het begin van de negentiende eeuw behoorde het tot het hertogdom Westfalen. Sinds 1816 was het Pruisisch. Door de industrialisatie van de negentiende eeuw ontwikkelden zich in de gemeente, die voorheen voornamelijk op de landbouw was gericht, enkele fabrieken. Belangrijk in die ontwikkeling was ook de aanleg van de Ruhr-Siegspoorlijn in 1861. Het station werd gebouwd op de plek waar de Bigge in de Lenne uitmondt, vlakbij een nieuwe brug en het dorpje Neubrücke dat naar die brug genoemd was uit 1828. Rond dit station ontstond dan ook het huidige centrum van de gemeente. De gemeente Finnentrop werd in 1969 tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling, gevormd. In de kern Schönholthausen is een erfgoedmuseum gevestigd. Tot de belangrijkste bouwwerken van de gemeente Finnentrop behoren de parochiekerk Maria Hemelvaart in Schönholthausen. Deze barokke kerk stamt uit de achttiende eeuw, maar is gebouwd op veel oudere elementen. De parochiekerk Sint Joris in Schliprüthen is een zogenoemde Romaanse Hallenkerk, waarvan de inrichting deels uit de zeventiende eeuw stamt. De Matthiaskapel in Altfinnentrop is gebouwd in 1383. De gemeente Finnentrop beschikt over drie waterburchten die toebehoorden aan de eerste adellijke families die het gebied bestuurd hebben. Het slot Ahausen bij Heggen is in zijn huidige vorm uit de achttiende eeuw, het slot Lenhausen is uit de zestiende eeuw en het huis Bamenohl is gebouwd in de barokstijl. Verder zijn er verschillende oude watermolens in Finnentrop.

Finnentrop is gelegen te midden van bossen en natuurgebieden. Hierdoor is de gemeente zeer geschikt als uitvalsbasis voor lange wandel- en fietstochten. Finnetrop is ook aangesloten op de Sauerland Radring, een 84 kilometer lange fietsroute. Overnachtingsmogelijkheden bieden de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en campings verspreid over de verschillende woonkernen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven