Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

De natuur in Sauerland

Het Sauerland in Duitsland bestaat hoofdzakelijk uit middelgebergte en is begroeid met beuken- en dennenbossen, terwijl gemengd bos hier zeldzaam is. Omdat er zo veel bergen zijn wordt het Sauerland ook wel “het land van duizend bergen” genoemd. Vanaf de middeleeuwen is het hout in het gebied veelvuldig gebruikt voor de productie van houtskool, waardoor het Sauerland aan het begin van de negentiende eeuw tamelijk ontbost was. Maar sindsdien is er weer veel bos aangeplant. In de jaren 60 zijn grote delen van het Sauerland aangewezen als natuurpark. In het noorden ligt tussen de Ruhr en de Möhne het natuurpark Arnsberger Wald. Het natuurpark Rothaargebergte strekt zich uit over het hoge Sauerland, Wittgenstein en het Siegerland. In de driehoek tussen Sorpe, Henne en Lennegebergte ligt het natuurpark Homert en ten zuidwesten daarvan ligt het natuurpark Ebbegebergte. Tussen Brilon en Marsberg ten slotte ligt het natuurpark Diemelsee. In het noordwestelijk deel van het Sauerland ligt het Lürwald dat een natuurbeschermingsgebied is.

In januari 2007 richtte de orkaan Kyrill vooral in de dennenbossen grote schade aan. In grote delen van het Sauerland lag daardoor het aandeel van de bossen nog maar op een krappe 50 % in 2010. Toch hebben de verwoestingen van Kyrill ook voordelen voor het landschap. Doordat grote stukken zijn weggeslagen, zijn er open plekken ontstaan, die de bezoeker mooie doorkijkjes bieden, maar die – veel belangrijker nog – onverwachte wendingen in het herstel van de natuur veroorzaken. De biodiversiteit is gediend met een veelzijdig landschap.

Voor de planten- en dierenwereld heeft het Sauerland een meer dan enkel regionale betekenis. Het Rothaargebergte heeft in de buurt van Winterberg, Olsberg en Brilon zijn hoogste toppen, waaronder de Kahle Asten van 842 meter en de omgeving van het hooggelegen heidegebied Neuer Hagen. Door de bijzondere klimaatomstandigheden die hier gelden, en de hoogte van meer dan 800 meter, zijn er hier dier- en plantensoorten die uniek zijn voor Noordrijn-Westfalen. Vermeldenswaard zijn de bergsla (Cicerbita alpina), de alpenwolfsklauw (Diphasiastrum alpinum) en het tweebloemig viooltje (Viola biflora). Ook in het kalkrijke gebied van de hoogvlakte van Brilon met zijn kalkgraslanden herbergt vele unieke plantensoorten. Te noemen vallen de tijmbremraap (Orobanche alba) en de steppenvenkel (Seseli annuum). Verder is de vegetatie van de karstbronnen van de Alme bijzonder. Hier groeit het berglepelblad (Cochlearia pyrenaica).

De Medebacher Bucht is uitgeroepen tot Europees vogelbeschermingsgebied. Voornamelijk het voorkomen van de klapekster (Lanius excubitor), de grauwe klauwier (Lanius collurio) en het paapje (Saxicola rubetra) heeft daaraan bijgedragen. In het Diemelgebied liggen uitgestrekte kalkgraslanden op een ondergrond van zechstein.

>> Dorpen en steden in Sauerland