Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Geseke

Geseke is een middelgrote gemeente van ruim 20000 inwoners in het Sauerland. Naast de kernstad van zo’n 14500 inwoners, die zijn naam aan de hele gemeente heeft gegeven, bestaat Geseke uit zeven andere kernen van verschillende groottes. Over de weg is Geseke gemakkelijk via de A44 en de B1 te bereiken. Bovendien is Geseke door middel van een station aan het Duitse spoorwegnet verbonden. De zeven andere kernen en het inwonertal zijn: Störmede (2316), Ehringhausen (1628), Langeneicke (1174), Mönninghausen (841), Eringerfeld (544), Bönninghausen (105) en Ermsinghausen (70).

Bij opgravingen zijn al bewijzen van bewoning door Frankische stammen uit de zesde eeuw gevonden op het grondgebied van Geseke. De plaats wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 833. In 946 werd in Geseke een vrouwenklooster gesticht. In 1011 kwam Geseke onder invloed van het bisdom Paderborn en al drie later kwam het onder bestuur van de aartsbisschop van Keulen. Geseke kreeg in 1217 stadsrechten, die de stad het recht verleende zich van grote vestingwerken te voorzien. In 1348 werden vele burgers van Geseke slachtoffer van de pest. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Geseke in 1622 zwaar belegerd, maar het hield stand en werd niet veroverd. Hierdoor was Geseke de enige stad in Westfalen die niet bezet werd. Uiteindelijk viel Geseke toch elf jaar later na een acht jaar durend beleg in handen van de landgraaf van Hessen. In de jaren 1613, 1635 en 1636 werd Geseke opnieuw zwaar door de pest bezocht. In 1689 verwoest een brand een kwart van Geseke. Ook de heksenvervolgingen die Duitsland in de zeventiende en achttiende eeuw teisterden, gingen niet aan Geseke voorbij, er waren tussen 1604 en 1712 drie grote procesreeksen. In 1850 kreeg Geseke met een station aansluiting op het spoorwegnet. In 1900 werd er een nieuw stuk spoor in gebruik genomen tussen Geseke en Büren, dit was een belangrijke impuls voor de cementindustrie. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Geseke zwaar bestookt met bomaanvallen tot de stad uiteindelijk op 1 april 1945 door de Amerikanen werd bezet. In 1975 kreeg de gemeente Geseke in het kader van een grote gemeentelijke herindeling, zijn huidige vorm.

Geseke heeft een erfgoedmuseum in het Huis Dickmann aan de Hellweg, Gesekes belangrijkste straat uit de middeleeuwen. In Eringerfeld staat een internationaal museum voor textiele volkskunst. Tot de bezienswaardige gebouwen van Geseke behoren de ruïne van het slot Störmede, het slot Eringerfeld, het Toholtenhof, de kerken Sint Petrus en Sint Cyriakus, de klossterkerk Sint Johannes de Doper en de Mariakerk. Ook het voormalige klooster Böddeken uit 1443 en het oude stadhuis uit 1893 zijn een bezoek meer dan waard. Verspreid over de stad staan verschillende fraaie voorbeelden van woonhuizen in vakwerkstijl. Voor de toeristen die van wandelen en fietsen houden, heeft Geseke veel te bieden. Op het grondgebied van de gemeente ligt een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Zo is Geseke aangesloten op het fietspadennetwerk van Noordrijn-Westfalen en komt het langeafstandsfietspad R6 ook door de gemeente. Bovendien zijn er in Geseke voldoende overnachtingsmogelijkheden in de diverse hotels en pensions.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven